I helgen var jag i skogen utanför Uppsala och hade mediaträning med en massa goa pirater.

Jag lärde mig enormt mycket och jag håller fortfarande på och smälter allt.

En sak som jag visste sedan innan men fick bekräftat är att människor i grupp är fantastiskt. Jag lärde mig att Pirater är extra bra på att bidra tillsammans för att skapa något som är större än de själva.

Jag tror det beror på vanan att arbeta på det viset på nätet. Ser man att något behöver göras så gör man det helt enkelt. Belöningen kommer när det man gjort används och uppskattas. Och det är belöning nog.

De som säger att pengar är det enda som kan motivera mänsklig utveckling inom kultur och mjukvara är ju helt ute och cyklar.

Jag fick ytterligare bevis idag när jag öppnade min laptop och thunderbird glatt meddelade att jag hade en ny kommentar. Det var Daniel som skapat det jag frågat efter med hjälp av en av bilderna som togs på mig under helgen.

Helt fantastiskt! Tänk om hela samhället fungerade så. Tänk om man alltid bara behövde kasta ur sig en fråga och någon som kände sig lämpad för arbetet bara gjorde det. Tänk om mänskligheten fokuserade på vad som behövde göras och vart vi ville ta samhället istället för att debattera om fördelningen av våra gröna papperslappar.

Nu är det ju tyvärr inte realistiskt att ta samhället dit inom en överskådlig framtid. Det är inte ens säkert att det skulle fungera. Men jag vill berätta om att vissa delar av vår värld fungerar så. Som en kokande organisk massa där saker blir gjorda för helhetens bästa.

Individer lyfts fram, men inte för att individerna vill det, utan för att massan tror på dem. Idéer ägs inte av någon utan uppstår i symbios med andra och när en idé är bra ska den användas…

Det här skrämmer säkert en del, men det är bara att ge sig in i debatten!