Jag såg fram emot valnatten. Att i spänning sitta och titta på tv med andra och hoppas att just det parti man röstat på ska få många röster. Men nu såg jag på rapport att partier som inte sitter i riksdagen redan inte kommer få veta hur de ligger till förrän på onsdag!

Fy vad värdelöst! Och jag kan faktiskt inte förstå varför. Jag har ett svagt minne av att vi kanske inte räknade vissa partiers röster när jag själv jobbade i vallokal för ganska många år sedan. Då tänkte jag inte så mycket på det. Att låta bli att räkna de 4 röster på Sverigedemokraterna gick ju fort, och det är inte som att jag “hejar” på dem. Inte alls.

Men nu vill man ju gärna ha någon slags rapportering av hur många röster Piratpartiet får under valvakan. Vad är det annars för mening att valvaka? Som jag ser det finns det två anledningar till att inte räkna dessa röster på en gång:

1. De är så få, så de spelar ingen roll. Men om de är så få borde de gå fort att räkna!

2. De är många, vilket skulle göra att det tar längre tid att räkna dem. Men då är det ju desto intressantare att få dem räknade!

Eller är det månntro ett tredje skäl? Ett skäl som ligger i linje med att Junilistan inte får ha valstuga och sätta upp affisher? Kväv alla småpartier så blir det lättare att klamra sig kvar vid makten…

Ordföranden för valorganisationen påstår att deras datasystem inte klarar av att föra in informationen för de andra partierna. Det är INTE det som är orsaken! För att skapa sådana restriktioner i ett datasystem måste man AKTIVT programmera det så. Anledningen kom före datasystemet. I annat fall är den som gjort systemet inkompetent. Om det blir fler partier i riksdagen till nästa val, måste man då uppgradera systemet? Skräp. Jag köper det inte.

Tags: