Jag kunde inte hejda mig och köpte TVÅ nya menskoppar för vad som känns som flera veckor sedan (men det kan det ju inte ha varit). Monthly cup kom nästan direkt och i torsdags anlände Organicup också. Och nu inatt vaknade jag med den omisskännliga värken som glatt meddelar att tant Irma tänker inställa sig för besök snarast. 

Alltså min kropp är så bra på att säga till! Ibland vet jag inte hur jag vet eftersom jag inte har värk än, men jag vet alltid när mensen är på gång. Nu för tiden. Minns tonåren när mensen kom helt oanmält med jobbiga fläckar som första indikation och sedan den där olidliga värken. Jag föder alltså på riktigt hellre barn än genomlider en till sådan menstruation som jag hade då. Tänk om jag kunde åka tillbaka och säga till 13- åriga jag att ja, du har ett helvete framför dig, men det går över! Du kommer inte ha såhär ont när du är vuxen och jobbar! Du kommer inte behöva sjukskiva dig två-tre dagar varje månad bara för mensens skull… 

Men det var ju inte det jag hade tänkt skriva om. 

Nä, jag skulle ju egentligen bara berätta att jag tänker testa båda de här kopparna för att se vilken jag tycker är bäst. 

Let the battle begin (Organicup till vänster, Monthly cup till höger) 

Jag börjar med Monthly cup pga att jag tycker den där runda knoppen ser väldigt trevligt ut. 
Första intryck:

  • lite hårdare än min Diva cup som jag är van vid.
  • Känns lite plastig vid insättningen
  • Vecklar ut sig lätt och hamnar snabbt på en plats. Återstår att se om det är rätt plats 😉 

Så nu är det bara att vänta tills imorgon och se. 

Så länge, här är några fördelar utöver miljövänligheten med menskopp ifall du undrar om du ska våga prova:

Billigare! Funkar det så behöver man inget annat skydd och det betyder lägre utgifter. Ett par hundra gör du väl ändå av med snabbt, varför inte lägga det på en menskopp var TIONDE år? Det är ju helt galet hur länge man kan använda dem. 

Luftigare. En av nackdelarna med bindor tycker jag är att mufflan inte kan andas på hela veckan. Jag tycker det känns jobbigt, och den konstanta kontakten med blod känns inget vidare (nej, ingen binda jag testat har känts sådär torr som reklamen lovar, blodet vill gärna rinna runt lite här och där). Med menskopp är det som att man inte har mens. Man går runt i trosor bara eller utan och känner BRISEN! Hehe

Mindre risk för sån där sjuka man kan få med tampong. Jag minns inte vad den heter nu, men stoppar du verkligen helt frivilligt upp bomull i snippan? Som sedan suger åt sig all fukt den kommer åt (det är ju det den ska göra) vilket först liksom helt torkar ut en på insidan med medföljande irritation och sedan börjar fungera till det den är till för. Och sedan måste man byta var fjärde timme (jämför 12 timmar med menskopp) med hot om att annars dör man typ. 

Man kan ha koppen på natten. Behöver jag säga mer egentligen? Du kan sova på sidan utan att det rinner blod ut genom glipan mellan benet och bindan. Du kan sova på rygg utan att blodet hittar vägen mellan skinkorna och skapar fläckar för att man inte tycker det ska behövas tre fucking meter binda. 

Du slipper det där kärva med tamponger. Alltså egentligen älskade jag tamponger, förutom att man aldrig vet var man ska göra av dem (man får egentligen inte spola ner eländet i toan). Men de gånger jag kört helt med tamponger så avslutas ju mensen med en (eller fler) tampong som inte är full för att man blöder mindre än att den blir full på fyra timmar. Men timmarna har gått och man måste ta ut den och det känns som halva livmodern ska följa med och man lirkar och har sig, men det går inte att göra det på ett bra sätt. Menskopp: vänta ytterligare åtta timmar. Ta sedan ut den som vanligt. Inget tjorv. 

Du kan bada med den. Jag fetstilar, för det här är så otroligt bra. Och då menar jag inte som med tampong, som måste bytas DIREKT efter badet eftersom den suger åt sig all vätska den kommer i kontakt med. Utan jag menar att du fixar in din menskopp och om du känner för ett bad medan den är i så badar du och sedan tömmer du precis när du skulle tömt om du inte badat. Badvattnet kommer inte in i koppen. Det är som att inte ha mens mellan tömningarna. Förutom mensvärk då. Så den där spontana cykelturen till en sjö med kompisarna funkar plötsligt, även fast det inte finns någon toalett där! 

Seriöst, om du inte ännu fattat hur revolutionerande den här uppfinningen är… Då har du nog inte haft mens ordentligt än. 😉