Jag har tidigare berättat här på bloggen att man behöver sova, och hur man ska gå och lägga sig.

Men hur i hela fridens namn ska man kunna somna då?

Bra fråga! Själv brukar jag inte kunna sova alls utan hjälpmedel.

Som på nålar?

Det klassiska är ju att man lägger sig, somnar inte, och sedan kommer man på att man behöver ju faktiskt somna nu, för annars hinner man inte sova ordentligt. Det ger upphov till känslan att man ska skynda sig, det vill säga stress. Någon ytterst smart del av hjärnan säger då åt kroppen att spänna musklerna för att kunna ta sig fram fortare, och det blir då omöjligt att somna.

Det är heldumt, och man behöver ta tankarna bort från allt sånt. Jag har några knep som fungerar olika bra beroende på.

  • Börja med fötterna. De är jättetunga, känner du det? De väger flera hundra ton. Det går inte att röra på dem, för de är så tunga. Och vaderna, de väger lika mycket, om inte mer. Gå igenom hela kroppen och känn verkligen hur mycket alla kroppsdelar väger. Huvudet är sist, och det är alls ingen brådska att komma dit. Om du har gått igenom hela kroppen och fortfarande är vaken kommer du i alla fall vara ganska avslappnad. Mamma lärde mig detta när jag var liten och inte kunde sova. Då kunde jag aldrig komma igenom hela kroppen.
  • Meditera på valfritt sätt. Huvudsaken är att man inte får tänka någonting. Man kan notera att en tanke flög in i huvudet, men sedan lägger man bort den. Man kan räkna andetag och försöka hålla dem jämna, men det brukar bli irriterande när man ska sova. Räkna får eller något annat är inte för mig. Jag brukar föreställa mig att jag är havet som i mjuka, stora vågor slår mot stranden. Eller att jag är en fågel och så försöker man se vad den ser. Det är jättesvårt, vilket förhoppningsvis får en att glömma allt annat.
  • När allt annat failar slår jag på ett avsnitt av någon serie jag sett förut på mobilen eller laptopen. Jag vet inte varför, men då fungerar öronsnäcka bättre än högtalare. Förut var det Vänner som kördes, nu varierar jag mellan South Park och Bones. Huvudsaken är att det är något man känner igen och stör ut alla stress-tankar. Jag brukar sedan slå av skärmen, för den ser jag ju inte när jag blundar i alla fall. Det fungerar säkert lika bra med en ljudbok eller något.

Vad har du för tips för att få skönhetssömnen? Skriv gärna i kommentarerna!