I lördags blev jag sådär sugen på torsk med äggsås igen. Men eftersom jag var hos Jonas kan man ju inte äta det. No killing things to eat… Eller kan man? Är torsken verkligen nödvändig för äggsåsen eller kan man ta grönsaksbuljong istället för fiskbuljong och äta med potatis och broccoli?

Svar: Ja!

Jag ser att jag kletat ner receptet på engelska här, men här kommer det på svenska, och utan fisk.

  1. Börja med att sätta på potatis och ägg som ska kokas. Ta ett gäng, jag tog 5 ägg och Jonas la ner potatis som var lagom till kastrullen han tog fram (inte vet väl jag hur många dom var)
  2. Hacka gul lök efter behag. Jag tog 1½ stycken. Det är rätt mycket, men jag gillar lök. Se också till att det inte är röd lök, för den gjorde min sås grön en gång. Eller så var det för att jag hade fullkornsmjöl. Det såg skumt ut, men smakade bra.
  3. Ta en stor klutt margarin i en sås-kastrull. Jag skulle gissa att en stor klutt är nånstans mellan 30 och 50 gram.
  4. Smält margarinet och läg ner en buljongtärning och mosa typ.
  5. Kasta på ca tre skedar vetemjöl (jag orkade inte ens leta efter ett decilitermått) och rör om så det inte är så mycket klumpar. Jag hade bara en slev, men det gick förvånansvärt bra.
  6. Häll på vatten och lägg i löken. När det gäller vattenmängd får man anpassa efter konsistensen man vill ha, jag tog ett par-tre glas tror jag.
  7. Smaka av och tänk efter om det inte ska vara nån krydda. Jag hällde på lite svartpeppar.
  8. När det lugnat ner sig kan man dra av allt från plattan och skala och grovhacka äggen (som borde ha blivit klara och lagda i kallt vatten nånstans under processens gång)
  9. Värm lite lätt och rör om.
  10. Smaka igen och inse att det behövs lite salt.

Jag vet inte hur det gick till, men det fanns broccoli också när jag var klar. Det underlättar om man har en Jonas som hjälper till. =)

Gott som tusan var det i alla fall även utan fisk. Sedär. Jag KAN göra vegetarian-mat också! Iaf om jag får använda ägg…