Sjuka måste väl också leva?

Jag snubblade över till DN som jag är van att göra. Så läser man återigen att sjuka minsann inte ska ha pengar. Jag tycker det känns som att de där reglerna stramas åt hela tiden. Kan man inte bara avskaffa sjukpenningen eftersom den tydligen kostar så mycket?

Vi kan ju radda upp alla som inte kan arbeta och skjuta dem så är vi av med dem. Det är säkert ärftligt också, så det vore ju förödande om de satte igång och förökade sig när de nu har så mycket tid över. De fuskar säkert hela bunten också.

Jag blir lite less på samhället av hela hysterin.

Personligen vill jag gärna leva i ett samhälle där det går att klara sig även om man blir sjuk och även om man blir sjuk länge. Och om man som jag är ganska pappersförvirrad ska det inte vara omöjligt heller.

Den där ”jag klarar mig utan bidrag, så varför ska folk som inte ens arbetar få det?”-inställningen gör mig illamående. Skaffa lite medlidande.

Flattr this!

15 reaktioner på ”Sjuka måste väl också leva?”

 1. Pingback: Johanna Julén
 2. Våra tänk och handlingar styrs mer av våra instinkter, alltså vår nedärvda reptilhjärna, än vi vill erkänna för oss själva.

  Bemödar man sig med det ”jobbiga” att fundera en stund över varför man gjort vissa saker och ting på ett visst sätt så kommer man förmodligen fram till den insikten.

  Så, vem är det som kontrollerar dig, du själv eller reptilhjärnan??
  Ibland får man ta sig en fajt med reptilhjärnan. 🙂

  En mindre vacker dag kan det vara så att det är du själv som ligger i ”rännstenen”.
  Så klart man skall hjälpa sina medmänniskor.

  Tja, vi i Sverige lever idag väldigt privilegierade liv.
  Majoriteten tycks ha glömt bort att Sverige var ett U-land för 100 år sedan med massutvandring.

 3. Om alla tog sitt ansvar skulle samhället kunna ha generösa sjukpenningsregler. Detta är inte möjligt pga allt mygel och för att få bot med de kommer tyvärr riktigt sjuka människor i kläm. Olyckligt men ingen annan lösning finns.

 4. @Danne
  Fusk! Så har man hävdat i många år. Det intressanta är att när man undersöker så hittar man relativt lite, kanske några procentenheter – och en del av det består av rena misstag. Både från bidragstagare och myndigheter. Ingen blir ledsen om man klämmer åt de som missbrukar systemen, men det handlar om så pass små summor att det har bedömts som olönsamt att ingripa i stor skala. Till nu då.
  Naturligtvis är det ett svepskäl.

 5. Danne: har du egentligen något belägg för det där? Visst fusk kommer alltid att förekomma, det går inte att komma ifrån och är något man måste räkna med. Kollektiv bestraffning är ingenting jag förespråkar hur som helst.

 6. Förr eller senare kommer regeringen vakna upp en dag utan land att styra. Folk tolererar mycket men förr eller senare tar tålamodet slut.
  En regering utan folkligt stöd är ingenting.
  Plus, all ungdom och yngre vuxna är mer insatta, mer dedikerade för omgivningen.
  Gammel politiker tänker ”Så här har det alltid vart” ungdom ”såhär vill vi ha det”.
  gammla tankesätt byts alltid ut av nya, samma med politiker/partier och regeringar. snart e det nytänk i regeringen med helt nya ansikten.

 7. Egen erfarenhet. Av de patienter jag träffar som ”kräver” att bli sjukskrivna bör relativt många egentligen nekas men genom att de tjatar konstant går många felaktiga igenom.

 8. Danne: då tycker jag inte att felet ligger i de regler som finns, utan vid tillämpningen. Går de felaktiga igenom för att läkare ger med sig? Om det är så tycker jag att läkaren gör fel och det är istället där man bör åtgärda. Om jag faktiskt blir sjuk och en läkare intygar detta skulle jag önska att det var tillräckligt för att man ska tro på mig. Om läkare då sjukskriver felaktigt så urholkas ju trovärdigheten och det blir ju ganska svårt för en sjuk person att bevisa att den talar sanning.

  Att åtgärda att läkare har svårt att göra rätt i det regelsystem som finns åtgärdar man knappast genom att inskränka människors rätt till ersättning. Det är lite som att hugga av sig foten för att man slagit i tån, tycker jag.

 9. Sedan kan det hända att orsaken till att läkare inte kan göra rätt är för att de inte får rätt resurser eller vad som helst. Vad tror du (som uppenbarligen har närmare erfarenheter än jag)?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.