Yttrandefriheten ökade just på min blogg. Eller egentligen inte, för allt utom spam har alltid varit tillåtet att kasta in bland kommentarerna hos mig. Det är därför jag utan att tveka godkänt kommentarer som den av Kjell på det här inlägget.

Men nu har jag stängt av funktionen som göra att kommentarer av nya författare måste godkännas av mig innan de publiceras. Det gjorde jag eftersom spam varit nästintill obefintligt sedan jag aktiverade akismet.

Och jag vill egentligen inte vara en del i processen när en kommentar blir till. Var och en har rätt att säga sitt. Det är det yttrandefrihet går ut på. Att man får säga vad man vill utan att någon bedömer om det man säger eller uttrycker är korrekt innan det får ses eller höras av andra.

Det råder total yttrandefrihet på the pirate bay (var jag olaglig nu när jag länkade?). Killarna bakom sajten vägrar lägga sig i vad folk lägger upp där. Även i de fall då det som läggs upp inte faller inom lagens ramar. Enda undantaget är vad jag förstått barnporr, om det nu förekommit.

Konsekvent låter de bli att lägga sig i.

Det är därför jag finner det märkligt att det gång på gång dyker upp formuleringar om att the Pirate Bay har länkat till olagligt material. Det har de ju inte. ANVÄNDARNA på deras site har gjort det. Pirate Bay har låtit folk göra vad tusan de velat och tillhandahållit en tjänst som gjort det möjligt att göra både lagliga och olagliga saker. Ungefär som vägverket tillhandahåller möjligheten att ta sig fram i landet men även att köra för fort eller frakta knark (eller vad man nu inte ska frakta).

Det är DET de blivit dömda för. Om de är skyldiga är nätoperatörerna lika skyldiga. Till exakt samma brott.

Frågan är om inte Google är skyldiga också. Och på YouTube har jag minsann sett olagligheter, även om jag inte tyckte att det var roligt att titta på ett serieavsnitt uppdelat i flera 10-minutersdelar. YouTube försöker ju visserligen låta WMG hålla undan, men är det de gör tillräckligt?

Med det här rättspolitiska läget riskerar vi snart att bli avstängda från internet. Hela Internet gör ju olagligheter möjliga, och det måste ju stoppas! Eller?

Tänk på alla fördelar vi har genom Internet. Wikipedia och möjligheten att omedelbart publicera sin åsikt och diskutera med andra likasinnade och språka med folk av motsatt åsikt. För att inte tala om all kultur som sprids via nätet. Jag har en ganska stor katalog med mp3:or. Den är helt lagligen nedtankad från jamendo och last.fm mm. Den tycker jag om.

Sedan är det ju helt underbart att kunna surfa in på diverse hemsidor när som helst och omedelbart få svar på när bussen eller tåget går eller när butiken man funderar på att åka tvärs över stan för att besöka har öppet.

Skrota inte allt detta bara för att vissa inte kan anpassa sig till marknaden! Bygg istället framtidens kunskapssamhälle! Och leve yttrandefriheten!