Jag vet inte varifrån jag fick länken, den bara var här nu när jag åter satte mig vid datorn. Men här läser jag i alla fall varför Marklund återigen har fel när hon uttalar sig.

Hon har upptäckt att tiotusentals exemplar av hennes kompis skiva kopierats olagligen på internet. Synd bara att sidan hon hämtar siffror från är fejk, och att skivan i princip inte finns att köpa. Försök själv skaffa Stockholm Stoner’s skiva. Jag gjorde lite snabbt en sökning på pricerunner, men hittade ingenting.

Sedan ojar hon sig över något som inte borde vara negativt endast för den som vill nå ut med sin musik genom kommersiella medel.

På 90-talet skrev de stora dagstidningarna massvis om musik.
– I dag är det nästan omöjligt för nya band att få plats i riksmedierna, säger Johan. Visst, man skriver fortfarande om artister och musik, men under hösten dominerar “Idol” hela medieutrymmet. Under våren skriver man enbart om “Melodifestivalen”. På sommaren är det “Allsång på Skansen” som gäller. Det som finns kvar åt resten av musikvärlden är ett fönster mellan jul och “Melodifestivalen”.

Det här är ju faktiskt hemskt!

Tydligen finns ett enormt intresse för musik. Folk går på konserter som aldrig förr och musik sprids över internet genom hemsidor och bittorrentsiter som får stå till svars inför domstol för att de sprider kultur, men inte verkar intresserade av att sluta för det.

Ändå vill inte gammelmedia ägna sig åt att rapportera om nya talanger. Om man inte räknar idol, då. Men kommersiella jippon är enligt min mening fruktansvärt vinklat ensidiga.

Men stopp nu. Visst är det väl svårt att synas! Vi drunknar ju i artister som ger oss mer musik än vi hinner smälta. Så nog kan jag förstå att det kan kännas både överväldigande, jobbigt och kanske lite läskigt.

Men slutsatsen Marklund drar är ju helt galen. Hon fortsätter (fortfarande) att kalla spridning av kultur för stöld. Sedan påstår hon att det som nu händer är mot vår uppfostran och att vi måste lära våra barn någonting annat. Men det värsta kommer när hon skriver att:

Internetleverantörerna måste ta fullt ansvar för vad de skickar ut. Om deras bredband används för att stjäla, eller att sprida barnporr, bombrecept eller självmordsreklam så ska de bötfällas. Det går att sätta filter på nätet, kineserna klarar det ju.

För det första kan inte vägverket stå till svars för fortkörningen, och för det andra bör vi inte se Kina som ett föredöme när det gäller yttrandefrihet. För det är det vi använder internet till mest. Att yttra våra åsikter i text eller uttrycka oss på annat vis.

(Jag har gjort en helt ovetenskaplig undersökning med endast en försöksperson (mig), och det visade sig att om man räknar i tid och inte bandbredd så är ovanstående yttrande helt sant. Speciellt om man räknar spel till sätt att uttrycka sig på annat vis.)

Att sätta filter på kommunikationsvägar är knappast rätt väg att gå för att bygga ett öppet samhälle. Vad kommer näst efter internet? Telefonen? Snigelposten?