Kan man sälja en download?

De köper väl aldrig någonting? De tankar ju bara hem allting!

Tänk om. Gå till Johannas blogg och kolla på hennes dvd-samling!

Den har alltid gjort mig avundsjuk. Noterar att hon skaffat den eminenta serien Bones också. Själv har jag inte pengar för dyliga inköp, utan jag tar det när impulsen faller på. Och då blir det mest film, men jag har även fått första säsongen i Vänner i present en gång, och sedan när jag är rik så tänkte jag köpa resten av säsongerna.

På önskelistan finns även:

 • Battlestar Galactica (nya serien, har inte sett den gamla)
 • Bones, som jag kanske nämnde
 • Resten av Harry potter-filmerna (inte riktigt säker på vilka jag har
 • Pulp Fiction (bästa filmen ever, och det är bara konstigt att jag inte har den)

Kan inte komma på mer nu, men jag vet när jag ser dem i affärn.

Men att vi aldrig köper någonting, eller att fildelningen skulle hindra att vi köper? Det funkar ju inte. Om det bara fanns legal fildelning skulle jag vara väldigt lycklig och jag skulle inte vilja ha hälften av vad jag nu vill ha. Jag skulle inte heller känna igen någonting i affärn, och sålledes inte köpa. Jag köper inte filmer osedda på dvd eftersom jag inte är kapabel till att slänga någonting och inte vill ha filmer jag inte gillar i hyllan.

Senaste grejenjag köpte var starcraft. Bara för att det är kult och jag kände inte för att tanka det. Inte när jag vet hur kul jag tycker att det är. Fast jag har inte öppnat förpackningen än. Inte har jag tid att spela nåt!

Sen så vet jag inte om jag är ganska ensam om det, men min åsikt eller känsla, är att jag inte äger något förrän jag har det i handen. Jag måste få en fysisk pryl när jag köper något. Jag har betalat för immateriella saker ett par gånger, men jag undviker det, för jag vet hur lätt de försvinner. Hårddisken lägger av och vips är allt borta.

Jag vill ställa det jag köpt i min hylla. Jag gillar hyllor. Jag gillar att se vad jag har. Det betalar jag pengar för. Pengar jag betalat för filer på min hårddisk anser jag att jag fått oändligt mycket mindre värde för. Tänk bara på en så enkel sak som andrahandsvärdet. Kan man ens sälja en download?

Flattr this!

8 reaktioner till “Kan man sälja en download?”

 1. Pingback: Johanna Julén
 2. Får tacka för god reklam…
  Det har tagit 7 år att samla ihop min hylla. Och den växer ännu.

  Jag tänker så att är det bra är det värt att köpa, värt att stötta skaparna, då kanske de får fortsätta med sitt bra arbete.
  Är det inte värt att köpa är det inte värt att titta på heller.
  Visst väntar jag ibland, på bra erbjudanden. Allt köps inte på releasedag, bara de riktiga guldkornen…

  Johannas senaste bloggpost: Den snåla generationen?

 3. Jag undrar om försäkringsbolaget går med på att ersätta en mp3-spelare med musik för 30 000 kr som man påstår sig ha köpt begagnat i så fall??

 4. Johanna: Ja, jag är som sagt avundsjuk. Men det är hård konkurrens om mina pengar. Just nu ska jag köpa lägenhet för lite mer än alla mina pengar, och sedan skulle jag vilja köpa en laptop… Men någon skiva då och då brukar det bli iaf!

  Mattias: Jag tvivlar på att de ersätter för musik man köpt i första hand…

 5. Fast jag tycker det är lite märkligt att köpa tv-serier, men det är min högst personliga åsikt 🙂

  Däremot har jag funderat mycket på det här med att köpa runda plastbitar innehållandes film. Det är en konflikt hos mig som uppstått det senaste året nämligen: konflikten mellan filmälskaren och samlaren som älskar att köpa film – och filmtittaren som ser filmen ungefär en gång för det mesta.

  Det känns lite barockt att köpa dvd’er som man bara ser en gång, och överhuvudtaget känns det lite primitivt att köpa fysiska ting när jag vet att om några generationer kommer de att vara utbytta mot ett nytt fysiskt ting – se bara på vinyl jämfört med cd-grejen. Därför uppstår en konflikt inom mig mellan just filmsamlaren som gillar att ha en välfylld filmhylla, och filmtittaren som masskonsumerar film.

  isecores senaste bloggpost: Tyvärr Henrik, Du Har Fel

 6. Vad gäller försäkring och köpt musik… mig veterligen vill jag minnas att de flesta försäkringsbolag har ett (skamligt lågt) schablon-värde per CD-skiva. Jag vill minnas att det baseras på ett hypotetiskt begagnat-värde för skivan i fråga. Jag har ännu inte hört om något försäkringsbolag som ens erkänner att virtuella köp (dvs downloads) ens existerar.

  Men å andra sidan är jag inte expert på försäkringsbolag. I am not a lawyer, etc etc.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.