Länk: Skapa själva, lata parasiter

Borde inte en författare, som borde vara väl van vid att sätta sig in i hur andra människor reagerar i olika situationer inse att man inte uppnår någonting positivt genom att kalla en grupp människor för skällsord som inte har någon som helst anknytning till verkligheten?

Somliga reagerar på vad hon skriver i sin lilla “artikel” eller vad man ska kalla det. Jag själv reagerar redan på tre felaktigheter i rubriken.

A: Jag skapar själv. Jag älskar musik och toner och blir inspirerad att själv sätta toner på mina tankar när jag hör andras musik. Jag passar mig för att använda andras ljud, även om jag blir frestad, utan håller mig till att spela in eget ljud själv eller (jag måste erkänna att jag gjorde det i min senaste låt) tar från låtar gjorda av människor jag vet inte skulle bli allt för arga på mig. Jag tjänar ju trots allt inga pengar på min musik, men lagen ska följas ändå.

Utöver musiken är jag väldigt kreativ och försöker ständigt hitta nya uttrycksformer.

B: Jag är inte lat. Jag arbetar gärna hårt och länge för saker jag brinner för, eller för att få lite pengar. Jag sitter gärna uppe en hel natt för att få något färdigt i tid om jag anser att just den deadlinen är viktig. Behöver en vän hjälp gör jag allt för att ge den hjälp jag kan. Det sårar mig mycket när motsatsen antyds, och det är väl det som Marklund retar mig mest med.

C: “parasiter”… Wikipedia tycker att ordet betyder “en som lever av att snylta på en annan“. Det är ungefär den uppfattningen jag själv har om ordet. Dessutom finns det en mycket negativ laddning i det. Jag törs lova att av de Marklund har för avsikt att tilltala är det en mycket liten del (mindre än en procent) som verkligen lever på att tanka hem andras verk och sälja till andra. Vem är den tänkta kunden? Den som hellre köper en piratkopia än tankar själv eller köper orginal? Det kan inte vara en stor marknad det rör sig om.

Jag har blivit erbjuden pengar för piratkopior, men av princip har jag aldrig tagit emot det. Jag har aldrig blivit erbjuden att köpa piratkopior av böcker, filmer eller musik.

Att kalla den som vill lyssna på mer musik och se mer på film än den har råd med för parasit är som att kalla en fildelare för tjuv. Det är helt enkelt inte ett logiskt argument som håller för någon form av granskning. Men vänta! Marklund kallar visst fildelare för tjuvar! Det visar bara hur efter hon är i debatten, för hade hon följt med så hade hon redan fått förklarat för sig varför det inte är detsamma som stöld när man tillverkar något själv, även om man inte kommit på själv hur det ska tillverkas.

Resten av artikeln har opassande bemött, så jag ska bespara er onödig dubbel läsning.

Jag vill bara påpeka att det faktiskt finns gott om fildelande som inte är olagligt. Som sker på både kreatörens och kundens villkor och där båda tjänar på det. Jag hoppas att om 10 år har denna lagliga fildelning konkurrerat ut alla andra kreatörer så att vi slipper slåss för att inte ha samma övervakning i hemmet som vi har när vi befinner oss i affären. För det är skillnad på att inte kunna prata ostört ute på stan och att inte kunna göra det hemma. Tänk på det!

EDIT: Piratpartiets ledare (som väl borde veta vad vi står för och inte) har även han bemött Marklunds svammel.