Jag fick en kommentar på min “Übercoolt”-post med frågan om tiden går snabbt inne i solen. Jag lovade att tänka på det, för det var något jag inte hade tänkt på innan.

Så teorin är alltså att mer tid förflyter inne i solen än utanför eftersom temperaturen är högre där än utanför.

Observera att jag slänger egna teorier vilt omkring mig i det här inlägget, och om något kan motbevisas så måste de göras om. Skriv länk till motbevis i kommentarerna.

Först vill jag snabbt berätta min teori (någon annan har den antagligen parallellt med mig, men jag vet inte vem) om vad som händer vid absoluta nollpunkten. Tanken är där att tiden beror av rörelse och inte tvärt om, som vi människor gärna vill tro. Rörelse beror av energi (eller är energi, beroende av hur man vill se på det). Temperatur är energi, och när man tar bort ALL energi uppnår man absuluta nollpunkten. Men då har man ju inget kvar! Om vi tänker oss att man KAN ta bort all värme utan att ta bort materian (inte säker på att det går), då kommer materien stå absolut still. BÅDE i tid och rum. Vi människor förflyttar och kontinuerligt framåt i tiden och skulle inte märka att en bit materia stannat i tiden och sedan fortsatt när temperaturen steg igen. Vi skulle stå och irritera oss på att vi inte uppnått absoluta nollpunkten ännu…

Varför svamlar jag om kyla när vi skulle tala om solen? Jo, därför att om vi inte kan märka att nollpunkten uppnåtts, då är det för att endast den materia som blev nedkyld stannade i tiden. Och om ingenting hittills märkts med konstig tid under sådana experiment så utgår jag från att ingen materia runtikring påverkades.

Så då borde samma sak gälla med solen. Nu sprider den visserligen värme omkring sig lite hur som helst och därmed också enligt denna teori, tid. Men om tiden går fortare inne i solen, så är det just inne i solen där det är varmt (och möjligtvis också där det är mycket materia) som detta sker.

Vad innebär det? “Tiden går snabbt.” I den meningen finns det fler tankefällor än man kan tro när man först tittar på den. Låt oss istället säga att mer tid förflyter i solen än på jorden. Men vad innebär det? Om man var på solen, skulle man då åldras snabbare? Ja, prova att skicka en snubbe till solen och se hur fort han dör! =) Hehe…

Nej, men det är ju inte rättvist. Han skulle ju brinna upp innan vi hann observera några ålderstecken. Och om vi skickar honom i någon slags behållare som håller den fasansfulla temperaturen (och all den där gravitationen) utanför, vad ska vi då observera? Då har vi skyddat honom från den påverkan vi var nyfikna på. Så det gick ju inte.

Nu vet jag inte varför jag skrev det, för det bevisade inget egentligen, men det var lite roligt.

SÅ om mer tid förflyter i solen, då skulle det innebära att de reaktioner som sker i den tar mer tid på sig än vad vi observerar härifrån. Om vi gör samma reaktioner på jorden, uppnår vi då samma temperatur? Vi tror det. Och det verkar gå lika fort. (här sitter jag och Micke och gissar. Kanske ska gå ut och göra mig en brasa?) Så då har tiden inte med gravitationen att göra (om det nu är så).

Så precis där denna reaktion med tillhörande temperatur äger rum förflyter mer tid än precis bredvid. Kanske. Enligt teorin. Hur ska det testas? Uppenbarligen räcker inte temperaturen i en bastu för att några märkbara skillnader ska uppstå. Det borde man ju hört om.

Så vart ville jag komma egentligen? Jo till detta: det kan vara så. Men det är innibängen svårt att bevisa. Och egentligen spelar det inte så stor roll, för vi, betraktarna rör oss i en ganska jämn temperatur (relativt sett). Men denna teori skulle kunna förklara en del konstigheter som händer på väldigt låg nivå i våra atomer. Vad är temperaturen inne i en atom? Ganska svår att mäta iaf. Och kanske några andra konstigheter som händer vid väldigt höga temperaturer. Men jag vet inte vad de konstigheterna skulle vara, så det låter jag vara osagt.