Någon (jag ska inte nämna några namn) tyckte att jag skulle registrera min musik till STIM. Så jag började kolla på det. Som tur var var blanketten man skulle fylla i tillräckligt krånglig för att jag skulle skjuta upp det till “morgondagen” (den där som aldrig verkar vilja infinna sig).

Nu läser jag följande på Piratpartiets forum.

1. CD-tryckerier kräver att låtarna ska vara anmälda till Stim/NCB för att de ska trycka en skiva
2. Om man har anmält låtar till Stim/NCB får man som artist inte sprida dem fritt (om man inte själv betalar till Stim)
… insamlingssällskapen driver en kartell med syfte att förhindra att artister att nå ut med sin musik, om de inte har skrivit över rättigheterna på insamlingssällskapen och/eller skivbolag. Vill man sprida sin musik på nätet får man inte trycka CD-skivor att sälja på sina spelningar. Vill man kunna trycka en CD får man inte använda fildelning eller MySpace för att bli känd.

– Christian Engström

Så det var ju en evinnerlig tur att jag inte blev någon medlem där! Då hade jag ju blitt tvungen att betala dem en massa pengar, vilket jag tycker är helt fel. De skulle ju ge pengar till mig!

Ibland är det tur att man inte får saker gjorda…

Men ser ni ett litet problem här? Två brancher (som sysslar med samma egentliga produkt – musik) kan inte konkurrera med varandra på samma planhalva. Vill man sprida musik fritt får man inte massproducera cd-skivor (eller det går ju, men lätt är det inte) och sälja. Vill man sälja musikskivor får man inte sprida musiken fritt.

Desto större anledning att konkurrera ut skivbolagen med gratismusik! Jag vet att det känns svårt för vissa, men när man slutat lyssna på den kommersiella musiken saknar man den inte! Jag lovar! För det finns så mycket mer därute. Och det är helt gratis!

Varför gå till parken och köpa ett löv när skogen ligger alldeles bredvid och är helt fri från avgifter?

Här är lite “skog”:
Andreas Viklund
OPsound
PureVolume
KC & X productions

Känner du till mer fri musik? Skriv en kommentar om vart den kan laddas ner!