Jag fick en kommentar på min “Übercoolt”-post med frågan om tiden går snabbt inne i solen. Jag lovade att tänka på det, för det var något jag inte hade tänkt på innan.
Så teorin är alltså att mer tid förflyter inne i solen än utanför eftersom temperaturen är högre där än utanför.
Observera att jag slänger egna teorier vilt omkring mig i det här inlägget, och om något kan motbevisas så måste de göras om. Skriv länk till motbevis i kommentarerna.
Först vill jag snabbt berätta min teori (någon annan har den antagligen parallellt med mig, men jag vet inte vem) om vad som händer vid absoluta nollpunkten. Tanken är där att tiden beror av rörelse och inte tvärt om, som vi människor gärna vill tro. Rörelse beror av energi (eller är energi, beroende av hur man vill se på det). Temperatur är energi, och när man tar bort ALL energi uppnår man absuluta nollpunkten. Men då har man ju inget kvar! Om vi tänker oss att man KAN ta bort all värme utan att ta bort materian (inte säker på att det går), då kommer materien stå absolut still. BÅDE i tid och rum. Vi människor förflyttar och kontinuerligt framåt i tiden och skulle inte märka att en bit materia stannat i tiden och sedan fortsatt när temperaturen steg igen. Vi skulle stå och irritera oss på att vi inte uppnått absoluta nollpunkten ännu…
Varför svamlar jag om kyla när vi skulle tala om solen? Jo, därför att om vi inte kan märka att nollpunkten uppnåtts, då är det för att endast den materia som blev nedkyld stannade i tiden. Och om ingenting hittills märkts med konstig tid under sådana experiment så utgår jag från att ingen materia runtikring påverkades.
Så då borde samma sak gälla med solen. Nu sprider den visserligen värme omkring sig lite hur som helst och därmed också enligt denna teori, tid. Men om tiden går fortare inne i solen, så är det just inne i solen där det är varmt (och möjligtvis också där det är mycket materia) som detta sker.
Vad innebär det? “Tiden går snabbt.” I den meningen finns det fler tankefällor än man kan tro när man först tittar på den. Låt oss istället säga att mer tid förflyter i solen än på jorden. Men vad innebär det? Om man var på solen, skulle man då åldras snabbare? Ja, prova att skicka en snubbe till solen och se hur fort han dör! =) Hehe…
Nej, men det är ju inte rättvist. Han skulle ju brinna upp innan vi hann observera några ålderstecken. Och om vi skickar honom i någon slags behållare som håller den fasansfulla temperaturen (och all den där gravitationen) utanför, vad ska vi då observera? Då har vi skyddat honom från den påverkan vi var nyfikna på. Så det gick ju inte.
Nu vet jag inte varför jag skrev det, för det bevisade inget egentligen, men det var lite roligt.
SÅ om mer tid förflyter i solen, då skulle det innebära att de reaktioner som sker i den tar mer tid på sig än vad vi observerar härifrån. Om vi gör samma reaktioner på jorden, uppnår vi då samma temperatur? Vi tror det. Och det verkar gå lika fort. (här sitter jag och Micke och gissar. Kanske ska gå ut och göra mig en brasa?) Så då har tiden inte med gravitationen att göra (om det nu är så).
Så precis där denna reaktion med tillhörande temperatur äger rum förflyter mer tid än precis bredvid. Kanske. Enligt teorin. Hur ska det testas? Uppenbarligen räcker inte temperaturen i en bastu för att några märkbara skillnader ska uppstå. Det borde man ju hört om.
Så vart ville jag komma egentligen? Jo till detta: det kan vara så. Men det är innibängen svårt att bevisa. Och egentligen spelar det inte så stor roll, för vi, betraktarna rör oss i en ganska jämn temperatur (relativt sett). Men denna teori skulle kunna förklara en del konstigheter som händer på väldigt låg nivå i våra atomer. Vad är temperaturen inne i en atom? Ganska svår att mäta iaf. Och kanske några andra konstigheter som händer vid väldigt höga temperaturer. Men jag vet inte vad de konstigheterna skulle vara, så det låter jag vara osagt.
Jag har diskuterat liknande teorier på en av Mensas maillistor en gång i tiden. Tyvärr har jag inte kvar texterna, men de var otroligt intressanta att läsa. Jag ska se om de går att hitta någonstans, jag tror att du kan hitta många spännande infallsvinklar om du skulle läsa vad listans vetenskapsmän tycker och tänker om teorierna… 🙂
Ja, det är möjligt! Jag vetenskapar bara hobby-aktigt… eller ska vi säga filosofiskt eftersom jag aldrig gör egna experiment.
Mensa kommer jag nog inte in i, för jag kan inte med iq-test… =)
Mensa, eash. Det är bara en bunt personer som tror de är viktiga för att de klarat något sorts prov. (jag hoppas ingen läser här som tar illa vid när jag skriver så, men bildar men en privatklubb så bäddar man för sådant liksom)
Intelligens är inte mätbar, inte så enkelt i vart fall. Det finns så många olika sorters intelligenser. Allt vi gör är intelligens (och jag tror all ingelligens är till grunden lika), även hur vi rör oss. Och det testar man exempelvis inte på provet.
Jag satte parenteser för att jag insåg att den biten var förvirrande, även om jag inte vill stryka den.
Men det var inte det jag tänkte skriva om… det är så att jag kan inte hålla mig ifrån den här diskutionen längre…
Jag tror att det är precis samma sak med tid som det är med den fjärde dimentionen. Det finns egentligen bara tre dimmentioner. Allt annat är något som vi människor skälva skapat genom att vi använder en sorts mattematik som delar upp den tredimentionella rymden i mindre dimentioner. Eftersom 1 och 2 dimentioner är ett påhitt är förståss även den 4:e dimmentionen det också. Allt är 3d.
Samma sak är det med tid, tid finns inte utan tid är enbart rörelse och förändring, precis som du skriver. Sedan kan man beskriva det mattematiskt på ett annat vis, men det är bara en modell vi skapat, som den 4:e dimentionen.
…jag tror att jag håller med dig om allt du skrev och som jag förstod, fysik är inte min starka sida så den biten förstod jag inte. Inga motbevis alltså.
Möjligtvis det då att jag har svårt att ta till mig att tid är något som flyter paralellt och lika mycket överallt. Du skrev visseligen inte så, men du antyder det när du skiver att tiden går saktare när det är noll grader. Enligt mig går inte tiden alls… Tid händer där det händer. Så tror jag.
Mattias: Jag tar naturligtvis inte illa vid mig, jag har hört de där kommentarerna många gånger förut. Men jag hoppas att du själv förstår att det är fördomar du uttrycker, inte någon beskrivning av verkligheten.
Visst finns det enskilda medlemmar som gärna vill framstå som speciella, men sådana människor finns i alla stora och blandade grupper med människor – oavsett kriterier för urvalet.
Att tro att föreningen (nej, det är inte en privatklubb) enbart består av sådana nedvärderande och egocentriska personer är som att tro att precis alla politiker är bedragare och fifflare – eller att alla muslimer är livsfarliga terrorister. Det stämmer helt enkelt inte, men eftersom många människor ändå vill tro på det så får fördomarna liv…
Att tro att Mensa-medlemmar inte förstår vad intelligens verkligen är (och vilken minimal roll symbollogiken spelar i sammanhanget) är också lustigt, med tanke på hur stort intresset är för ämnet bland medlemmarna. Jag tror ärligt talat att den genomsnittlige Mensa-medlemmen har läst mer om ämnet än vad många experter har. Intelligens är ett otroligt spännande ämne, och ju mer man kan om det desto mer kan man applicera kunskaperna på sig själv – och utvecklas som människa…
För övrigt hade jag IG i Matte B i gymnasiet, och jag läste inte alls fysik eller kemi. Jag skolkade ofta, och har inte läst en minut på något universitet. Så för att avsluta med att slå ihjäl ytterligare en vanlig myt:
Mensa består till 95% av helt vanliga Svenssons som lever helt vanliga liv. Studenter, ekonomier, lastbilschaufförer, arbetslösa, skribenter, musiker, politiker, servitörer… Människor du möter varje dag, utan att tänak på det. Det är långt ifrån den traditionella bilden av en liten samling gråhåriga Einstein-professorer, eller hur? Eller “en bunt människor som tror de är viktiga” för att använda dina egna ord… 🙂
Den vardagligheten gör att jag inte hänger med i Viddes filosofi, jag är helt enkelt inte nog skärpt för att förstå tankesättet. Men det hindrar mig inte ifrån att läsa om det, det är alltid spännande att sätta sig in i hur andra tänker och filosoferar!
Nu ska jag sluta skriva novell-kommentarer. Jag borde lägga upp en extra blogg och skriva novellerna där istället för att tynga ner kommentarerna på de bloggar jag läser… 😉
Lägg du upp en till blogg! Bara du inte slutar, för jag uppskattar dina noveller! Fast nu känns det som att det förväntas en novell av mig också, för det kom upp mycket här. Blir kanske ett annat blogginlägg vid ett senare tillfälle, för nu är det mitt i natten… =)
Ok, nej. Jag vet egentligen inte exakt vad mensa är för förening så det var kanske fel att utala mig om det.
Det jag är motståndare mot är snarare:
1. IQ-begreppet, jag tycker det är fel att mäta intelligens på det viset eftersom jag är övertygad om att det inte är något bra sätt och dessutom är orättvist.
2. Den västerländska synen att de personer som är mer intellienta på något vis skulle vara mer värda än andra.
Sorry, vidde att vi fullständigt kladdar ner din blogg…
1. Jag tror också sättet man (iaf sist jag hörde något om det, vilket iofs var länge sedan) mäter IQ på är orättvist och missvisande.
2. Intelligenta människor är överlägsna alla andra! Mwahahaha! (eller ok inte, bara skojade)
3. Diskussioner är bra. Jag tycker det är kul att min blogg genererar diskussioner. Plus att jag har makten här! Mwaahaahahaha… oj, nu hamnade jag i det där elaka skrattet igen… ska nog sova nu. =D