Allhelgona

När jag var liten brukade jag följa med min mormor och sätta ljus på gravar vid allhelgona. Jag kommer inte ihåg någon speciell grav, men det var säkert någon släktings grav vi besökte. Det jag kommer ihåg är alla ljusen på Hölö kyrkogård. Hur det var vackert, mysigt och lite läskigt på samma gång.

Nu för tiden verkar ungarna mest springa runt och vilja ha godis. I Västerås låste jag dörren och låtsades att jag inte var hemma. Jag tycker det räcker med godistiggeri vid påsken. Och inte ens det är jag vänligt inställd till. Jag fick nästan aldrig gå och tigga när jag var liten. Min mor tyckte det var under vår värdighet. När jag tillslut lyckades tjata mig till att få det ett år tillsammans med kyrkvaktmästarens dotter, då förstod jag vad hon menade. Jag ville aldrig göra om det efteråt. Och varför skulle jag göra det när jag varje år fick så mycket godis jag kunde äta hemma?

Och så kommer mina barn få det också. Vill de gå runt och dela ut påskkort kan de få göra det, om de inte tar emot godis eller pengar. Det kan de få hemma. Hoppas ingen tycker att jag är ond nu, men det är faktiskt inget roligt att inte våga öppna dörren för att man inte har något godis hemma…

Flattr this!

2 reaktioner på ”Allhelgona”

  1. Den här transplanterade Halloween-skiten som svenskarna har börjat köra med de senaste åren irriterar mig nåt så fruktansvärt.

    Jag har överhuvudtaget aldrig varit speciellt förtjust i importerade traditioner, men att importera Halloween är nånting som enbart gör godistillverkare och andra företag glada. Inte en käft lyckas göra det på rätt sätt, och det enda momentet av Halloween som blivit importerat är att klä upp sig och springa runt och tigga godis.

    Jag tycker synd om eventuella ohängda snorungar som knackar på min dörr under helgen, för de kommer att få en syrlig föreläsning om allt som de gör fel. Det blir det enda syrliga de får av mig.

    Don’t get me wrong. När jag bodde i USA hade vi skitskoj under Halloween, men där gjorde man det på rätt sätt, på rätt dag, osv osv. Här i Sverige har det bara blivit nån illa muterad kopia.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.