Kvotering – bra eller dåligt?

Johanna skriver om diskussionen som uppstått sedan Maud Olofsson krävt hälften kvinnor i regeringen.

Kvotering kan nog vara bra i vissa fall. Men det är som sagt en STOR risk att man går bakåt i jämställdheten iom att man kan få negativa attidyrer.

Men sedan tycker jag att man måste tänka efter lite innan man tycker att det ska vara 50/50 överallt. I regeringen, visst. Det finns nog lika mycket manlig som kvinnlig kompetens att ta ifrån. (Egentligen har jag ingen aning, jag bara gissar, så jag överlåter tillsättningsarbetet till någon annan)

Men i vissa brancher finns inte samma kompetens i båda könen. Jag tror att det kan vara ett bra mål för ett företag att vid anställning se över personalen. Har jag tex 50% kvinnor i mitt företag (som gör liknande jobb som varandra) och det är 60% kvinnor som söker jobbet, då bör jag anställa en kvinna, för då har både män och kvinnor samma chans att få jobb. Förutsatt att alla gör på detta sätt. Då är det ju rättvist. Inte om ena könet har lättare. Och jag bryr mig inte om vilket kön vi pratar om.

Men man kan ju inte vara stenhård på den regeln heller. Det är nog det de flesta tycker, och det är därför kvotering känns så fel när man tänker på det. Kompetensen måste alltid vara viktigare än könet. Även om det innebär att vissa företag bara anställer kvinnor och andra bara män. Så länge det beror på kompetensen. Nu är det ju svårt att kontrollera att det är så som sker.

Vill man ha 50/50 på alla arbetsplatser, då får man se till att fixa det tidigare. På utbildningarna. Eller så spelar det ingen roll. Jag vet inte allt!

Flattr this!

4 reaktioner på ”Kvotering – bra eller dåligt?”

  1. Det är ALDRIG bra att avgöra saker på ett såpass abstrakt sätt. I första hand måste man se till kompetensen. Könet är sekundärt. Visst, det är väldigt lite kvinnor, men att kvotera in människor vare sig det är kön, ålder eller etniskt ursprung slår alltid fel ut.

  2. Bra skrivet!

    Samt så som det ser ut på dagens universitet och högskolor så är det ca 75-80% kvinnor som utbildar sig. Vad det här leder till i verkligheten om några år har jag inte en aning om.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.