Johanna säger att det är obligatorisk läsning, denna krönika. Och visst kan Lagercrantz ha en poäng i vissa saker han skriver. Men en sak stör mig något enormt: Vi bor inte i USA! Jag vet att de bara kan välja mellan tre saker; ena snubben, andra snubben (som är nästan likadan som den första snubben) eller opositionen (som inte har en suck, och därför är det ingen mening att rösta så).

Men här i Sverige, där kan vi rösta hur vi vill, och det krävs bara 4% av rösterna för att få vara med och påverka hur Sverige ska styras. Lagercrantz (varför har alla som uttrycker politiska åsikter åt höger sådana namn?) däremot vill att vi ska välja stadsminister. Höger eller lite mindre åt höger? Reinfeldt eller Persson? Och på något sätt får han det hela att bli en feministisk fråga. Som om de båda inte har fler frågor än om städhjälpen som är mer eller mindre feministisk. Visst ljuger Persson, men det gör säkert Reinfeldt också. Persson vill införa kvotering om jämlikheten i styrelser inte ökar. Det är ju alltid något, även om jag tror att det blir lite konstigt. Ska vi ha kvotering där måste vi ha kvotering överallt om det ska bli rättvist…

Att sänka skatter är ju det som moderaterna gör bäst, även om de också är ganska bra på att höja avgifter (på så sätt blir det mindre rättvist. Det verkar de tycka är bra). Men att sänka skatten på städhjälp tror jag inte hjälper ett dugg.

Tänk såhär: om det går bra att försörja sig på att hjälpa folk att städa, och det inte är ett yrke man ska se ner på, då skulle vi alla kunna arbeta med det, för alla behöver ju ha städat hemma. Då finns det två alternativ:

1. Det är INTE ett heltidsjobb att hålla ordning hemma hos någon annan. Dessutom bor folk ihop i rätt så stor utsträckning. Då kan inte alla ha ett heltidsjobb. Det var ju dåligt.

2. Det ÄR ett heltidsjobb att hämta för hela sveriges befolkning! Hurra! Vi har löst arbetslösheten. Men vänta här nu. Om jag jobbar åt grannen, och grannen jobbar åt mig, då ska vi ge varandra samma lön. Då har vi inte fått något för att arbeta och vi arbetar gratis. Jamen då kan jag ju lika gärna städa själv! På A-kassa… fast den vill moderaterna sänka.

Nu var de där två alternativen ganska dumma. Sanningen är nog att det skulle räcka med en eller två timmar om dagen för att ta rätt efter sig själv. Om vi bara sänkte arbetstiderna lite granna skulle vi hinna med detta, och de som skulle ha städat hemma hos oss kunde dela våra jobb med oss istället. Låter inte det bättre? Vem var det nu som hade ett sådant förslag…? Någon som minns?

Tags: och