Jag såg denna webtv på dn idag. Intressant val av människor att ta dit; alliansen mot feminismen, i princip. Eller FI iaf (som har (tror jag) samma mål med feminismen som jag men helt andra idéer än jag om hur man ska nå dit). Men det jag reagerade på var att intervjuaren mot slutet ställde frågan “Vad tycker ni om fildelning?”. Och vi vet ju alla vilket parti som fått igång den debatten.

Det är ju bara det att det inte riktigt är fildelningen i sig det hela handlar om. För det första är ju fildelning inte olagligt, och ingen (oavsett vad tidningarna och tv förenklat säger) har blivit dömd för att ha fildelat, utan för att ha spritt upphovsrättsskyddat material. Det är inte samma sak. Man kan göra det senare GENOM att fildela. Men fildelning är inte olagligare än att köra bil.

Det debatten BORDE handla om är detta. Nämligen att olagliga kulturspridare jagas med olagliga metoder, och de lagar vi normalt sett skulle värna om sopas undan i ett nafs, bara man kan skylla på att man jagar olagliga kulturspridare eller terrorister.

Är det verkligen värt att bli förföljd för sina åsikters skull helt enligt sittande maktens tycke och smak för att slippa oroa sig för att artister KANSKE (jag har fortfarande inte sett några konkreta bevis som jag tror på) förlorar pengar på kulturspridning.

Varför blir ingen upprörd om jag spelar av låtar från radion, men anser sig ha rätt att springa in i mitt hem och ta med síg allt som ser elektroniskt ut som bevismaterial om jag tankar samma låt från nätet?

Varför tycker alla att det är ok att avlyssna allt och alla och registrera vad alla gör i tid och otid? Med nya lagar som säger att information om vart jag surfat på nätet ska lagras är det ju lätt att skapa ett register med folk som till exempel surfat till ett visst partis hemsida. Åsiktsregistrering? Är det ok? Kanske inte, och det händer inte i Sverige. Det skulle aldrig hända här. Här har vi moral. Som IB-affären ungefär.

Och jag kan faktiskt inte hjälpa att jag känner mig lite rädd. Jag har kanske sett för många dokumentärer om andra världkriget, men jag har i flera år nu oroat mig för att vi följer en liknande utveckling i Sverige som i Tyskland kunde leda fram till att Hitler fick makten. Politikerförakt, lågt valdeltagande osv. Kanske inte så många fakta som stämmer, men rätt mycket känsla.

Och det känns som ett privilegium att få skriva det här på min blogg. Jag vill gärna ha kvar det privilegiet. Jag vill kunna skriva skarp kritik mot den sittande makten, och jag vill inte oroa mig för att hamna i fängelse eller värre. För jag är principfast. Det vet jag. De gånger i livet då jag ruckat på mina principer har jag ångrat djupt efteråt, och jag kommer aldrig ge mig. Hade jag levat under andra världskriget hade de avrättat mig. Hur blond jag än är. Så är det bara.

EDIT: Såg att Copyriot skriver rätt träffande om hur fel vissa andra partier uppfattat frågan. Piratpartiet behövs!

Tags: