Egentligen var det en bra idé när det första fackförbundet startades. Jag kan inte historian, men jag antar att det uppkom som en reaktion på att arbetarna inte var helt nöjda med hur arbetsgivaren behandlade dem. Lön, arbetstider, säkerhet mm…

Nu för tiden vet jag inte vad poängen med facken är egentligen. Du kommer till en arbetsplats. Har du tur är det någon som informerar om vilket fackförbund arbetsplatsen tillhör. Observera att man INTE får välja fackförbund. Sedan är det ett himla tjorv i vissa fall att få bli medlem i facket, och inte speciellt billigt är det heller.

Jobbar man på “fel” arbetsplats blir man medlem i LO och stödjer därmed “Socialdemokratiska arbetarpartiet” (som det hette en gång) ekonomiskt. En del av fackavgiften gick nämligen till dem sist jag hörde något om det hela, för inte så länge sedan.

Vad är idiotiskt då? Jo, det är känslan väldigt många har, i alla fall jag, av att facket inte är på min sida. Det känns faktiskt snarare som att facket är på ARBETSKIVARENS sida! Och det kunde ju vara helt ok. Om det fanns valmöjligheter. Om jag kunde välja vilket fack jag ville vara med i, och på så vis även vilket politiskt parti jag vill stödja, då skulle kanske facken inse att det som ger medlemmar är bra avtal med arbetsgivaren. Kanske. Kanske inte.

Som det är nu kan det vara en himla skillnad mellan vad facket tycker och vad medlemmarna tycker. Och hur bra är SEKO när de tycker att det är helt ok att posten nyanställer på 30% istället för att öka anställningarna för de som redan jobbar på stället? Visst, det är inte meningen att man ska kunna försörja sig på 30%, utan det är meningen att man ska ta ett annat jobb eller stämpla upp.

Men nu är det så med A-kassan att man inte får stämpla upp om man blir medlem i den när man inte är heltids-någonting. Tips till alla heltidsarbetslösa: är ni inte med i A-kassa, bli det nu! Vare sig ni behöver pengar eller inte! För om man får 30% anställning, då vill man få lite extra, för HUR är det meningen att man ska hitta ett annat jobb som passar in med Postens tider? De vill nämligen kunna ringa till sina 30%-are när som helst och begära in dem. Säger man nej blir det ett himla liv. Och så är det ju inte säkert att man får förtsätta jobba om man inte ställer upp alltid. För så funkar Sverige idag. Det är inte bara Posten.

Vad gör facket? När ska vi strejka? När ska de inse att lönen man får inte räcker till mer än mat och husrum? En del av oss skulle faktiskt vilja bilda familj en dag. Ska inte ett jobb göra en sådan sak möjlig?

Tags: