Sådärja, jag ringde återigen till Aktieinvest, denna gång med planen “jag talar inte om att jag deklarerar, utan vill bara ha reda på vad som egentligen har skett med mina aktier”. Det gjorde susen. När jag började fråga om Ainax och dess uppkomst i mina papper tyckte Håkan (som var så bråkig sist) att han ville koppla mig vidare till en annan avdelning. Där fick jag tala med en rar tant som talade om för mig vad anskaffningskostnaderna för alla mina aktier var.

Sedan deklarerade jag smidigt på internet. Eller… så smidigt kanske det inte var, men när jag väl förstått att man inte får använda firefox till sådana ärenden, och översatt reglerna till att passa mig så var jag snart färdig, och kan nu bara vänta på ett brev med straffskatt för att uppgifterna inte stämmer. Eller så ignorerar de det, vem vet?

Det är nämligen så att när man är medlem i aktieinvest måste man inte handla med hela aktier, utan man anger istället hur mycket man vill investera, och så får man så mycket aktier man har råd med. Tex kanske en hundring är värd 0,02 aktier. Det gör inget, jag får handla för hundra kronor.

Men när man sedan ska deklarera är det så finurligt ordnat så att man bara får skriva in heltal (skriver man decimaler antingen med punkt eller komma så kommer det bara upp en dialogruta om ogiltigt innehåll i rutorna. Man kommer inte vidare utan att ändra på “felet”). Det kan bli lite problematiskt om det har blivit en försäljning på hälften av 0,2 (eller liknande). Hur ska man redovisa det? Att jag hade 1 aktie till att börja med och sålde 0, så att jag har 1 kvar? Eller att jag hade 0 från början, och sålde 0? Nejnej. Båda sätten är tokfel. Systemet sparkar nämligen bakut om du anger att du hade 0 från början eller sålde 0. Så antingen ska man skriva (helt felaktigt, men det blir rätt med skatten) att man från början hade 2, och sålde 1. Men det är ju faktiskt att ljuga, och vid en granskning kan man inte annat än åka dit. Så jag brukar skriva att jag från början hade 1 (lägsta möjliga), och sålde 1 (lägsta möjliga). Detta ger större reaförlust/mindre reavinst än verkligheten bjuder på. Det känns också som fusk. Och i år behövde jag inte skriva så, eftersom det inte var aktuellt. Men till nästa år; vet någon vilket som är rätt sätt att deklarera?