Petter har gjort en nytt smart inlägg.

Själv är jag så trött på hela allt det där TJAFSET, rent ut sagt. När ska skivbolagen inse att de måste börja sälja något annat än cd-skivor? De är nämligen lika ålderdomliga som ett visst företag i Södertälje hade varit om de inte börjat använda sina resurser till annat när frysskåpen började dyka upp i var mans hem (ja, det är en gammal historia, men entreprenörskapets regler ändras inte för det). De sålde och levererade nämligen is. Isbitar. Till drinkar. Om de hade varit lika tjuriga som skivbolagen hade de ju naturligtvis gått till myndigheterna och krävt att det skulle vara olagligt att frysa isbitar i frysen hemma. Men istället insåg de att det de sålde var snabb leverans av frysta varor. Sen kommer jag inte ihåg om de blev taxi eller om de började köra mat eller vad de gjorde.

Men poängen är att skivbolagen inte säljer musik. De gör inte musik (nej, att ta en snygg människa och autotuna och slänga på schysst bakgrundsmusik från en gammal låt är inte att göra musik). De säljer marknadsföring åt artister. Innan det fanns skivor fanns det inte skivbolag. Och innan det fanns skivor antar jag att det var baskemig mycket svårare för en artist att bli känd över hela världen. Så det var bra att utvecklingen gick framåt då. Det var bra för artisterna, och det var bra för dem som såg möjligheterna och tog vara på dem och byggde stora bolag på att marknadsföra artister.

Är det plötsligt dåligt med utveckling nu? Är det verkligen av ondo att en fjortis i borås får höra talas om ett litet garageband i amerika som inte har skivkontrakt ännu? Och är det av ondo att samma fjortis får höra Metallicas senaste låt fast månadspengen tog slut för två veckor sedan? Kommer den fjortisen att gå på konserten om Metallica kommer till Borås (varför Borås, egentligen? Varför inte.)?

Ja, själv har jag ju inte råd (eller lust till att betala den) med tv-licensen, så om jag ska höra musik alls så blir det via datorn. Om jag inte fått 15 mp3:or med Linkin Park från min kompis och lyssnat på dem (de vart inte bra förrän 3:e gången eller så) hade jag inte börjat älska bandet. Jag hade INTE köpt skivan. Att jag inte köpte deras andra skiva berodde på att jag inte gillade den. Hur visste jag det? Jag lyssnade på mp3:or. Gratis. Jaja, arrestera mig då. Sätt dit mig för brottet jag begick: jag lyssnade på musikers musik. Eller var de bara artister som inte unnar mig den glädjen deras musik kan ge mig, om jag inte ger dem pengar?