Häxjakten på privatpersoner som vill se svenska filmer gratis går vidare… Nu är det en kille i sollentuna som ska agera avskräckande exempel. Eller uppmuntrande? Om domen blir “rätt” blir det lagligt att begära husransakansorder vid misstanke om “fildelning” om jag förstått det rätt.

Själv funderar jag på vad det borde kallas. Jag läste någonstans någons åsikt, vilken var att piratkopiering innebär att man tjänar pengar på andras verk genom att framställa kopior, och om det inte finns pengar inblandade är det inga pirater inblandade heller. Detta är en åsikt som jag måste dela.

Däremot är det ondskefullt att kalla det fildelning, eftersom artister och andra som vill distribuera sina verk gratis (på fullt lagligt sätt) över internet mha dc och andra program, skadas av den negativa bild som skapas runt fildelning.

Så vad ska vi kalla det där olagliga? Att dela ut en film så att vem som helst kan se den. Det är ju nästan samma sak som att olovligt visa en upphovsrättskyddad film nere på stan helt öppet, så att vem som helst kan se den. Det står ju i början av varenda hyrfilm att man inte får göra det. Inte på bussar och inte på oljeplattformar. Inte så att vem som helst kan se. Inte utan att betala till bolaget som gjort filmen.

Nåja, kanske kan man kalla det olaglig mediespridning. Men det är ju väldigt lätt hänt att det där med olaglig ramlar bort, och så står man där med rumpan bakom sig igen. Piratspridning, kanske. Men jag, som så många andra har ju svårt att förstå vad pirater och ondskefulla rövare har med saken att göra. Laddar man hem en film och tycker den är bra, då köper man den gärna när man ser den till hyfsat pris på Maxi. Att man laddat ner den innan gör inte att någon förlorar pengar. Förutom de som gjort urusla filmer. Men hade man köpt en film man inte sett om man inte hört något gott om den först? Inte jag iaf.

Nej, jag kommer inte på något bättre än piratspridning. Det var trots allt bara en människa som “piratkopierade” filen från dess ursprungliga media (väldigt ofta tv). Alla andra inblandade hjälpte bara till utan egen ekonomisk vinning. Men jag är öppen för förslag. Om någon har ett bättre ord i beredskap tycker jag vi ska använda det. För vi behöver ett ord. Ett ord som beskriver vad det verkligen handlar om. Inte vad häxfördrivarna vill få oss att tro att det handlar om.