Hur tänkte de nu?

Förskolan har lärt barnet ”Stopp”. Så hon kan säga ifrån när hon inte vill något. Det är väl bra. Typ om någon på dagis tar hennes grejer eller kittlar henne när hon inte vill och så vidare.

Men så har de också sagt att det är viktigt att man inte ställer frågor om man inte är villig att godta ett nej. Att man ska säga ”Nu ska vi gå ut!” istället för ”Ska vi gå ut?”. Så att man inte kränker barnet och kör över beslutet barnet har tagit.

Så hur gör man när jag säger ”Jag hade tänkt ta med mig den där mobilen när jag går på promenad, vet du!” och barnet svarar med ”Nej, inte! Stopp! Fonneh (telefonen) stopp!”?

Det blir ju som att allt är en öppen fråga som hon kan svara nej på om hon vill. Ska jag verkligen bara köra över henne nu och ta telefonen fast hon använt ett ord som borde vara okränkbart?

Förvirrad mamma.

Flattr this!

3 reaktioner på ”Hur tänkte de nu?”

  1. Men om jag säger nej och du skiter i det så känner jag mig kränkt. Ju. Förklara skillnaden mera!

   Jag löste det genom att vänta lite och ta telefonen i ett obevakat ögonblick och sedan distrahera barnet med overallen eftersom hon gärna ville med på promenaden… =)

   1. Bra löst!

    Jag skulle nog argumentera för två saker i det här fallet. Dels tycker jag att det är rätt uppochner ohyfsat att fråga en person något och sen göra vad man själv redan bestämt. Mottagaren lär känna sig negligerad och möjligtvis kränkt. Alltså inte bra att lära barn att bete sig så. Dels så tror jag att om man går in med inställningen att man ska göra något och att det inte finns något val behöver inte behovet komma från personen utan det kan vara ett yttre behov som ”alla” måste anpassa sig efter. Det blir lite mer ”så här ligger det till och det är inget varken du eller jag kan ändra på”. Varpå man visar barnet hur man hanterar situationen. Till exempel tar ifrån dem leksaker om de vägrar släppa dem. Barn måste lära sig om världen och det är föräldrarnas uppgift att göra det så det är en naturlig situation för barnet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *