Inte lika ascoolt i verkligheten…

Har just sett sista Harry Potter-filmen. Epic battle, precis som boken, och det var ascoolt.

PÄ vÀgen hem slog jag igÄng mobilen och började lÀsa bloggar. PÄ Anna Trobergs blogg stÄr följande.

Jag sitter just nu och försöker informera mig om vad som egentligen har hÀnt i Oslo. Mitt twitterflöde rinner sÄ fort att jag inte hinner se allt som stÄr dÀr.

Det Ă€r inte alltid ett gott tecken nĂ€r Twitter blir hysteriskt, och explosioner Ă€r inte lika ”ascoolt” nĂ€r det Ă€r pĂ„ riktigt.

Det var klockan 15.26 som centrala Oslo skakades av en explosion pÄ Akersgata, mitt i regeringskvarteren. Polisen kunde senare bekrÀfta att explosionen orsakades av en bomb.

Enligt Reuters-korrespondenten Walter Gibbs rĂ€knade han till minst Ă„tta skadade personer. Även andra vittnar om skadade personer.
[...]
Enligt vad polisen uppger för Dagbladet var attacken riktad mot Olje- och energidepartementet. Alla fönster och bottenvĂ„ningen pĂ„ byggnaden som drabbades av explosionen har blĂ„sts bort. Även flera byggnader i nĂ€rheten, bland annat VG-huset (dagstidningen Verdens Gang) ska ha skadats.

En timme efter explosionen varnade polisen för att det fanns risk för fler…
DN

Strax efter har tydligen en man utklÀdd till polis skjutit flera ungdomar pÄ Utöya dÀr ett ungdomslÀger hölls.

Carl Bildt stöttar

Sveriges utrikesminister Carl Bildt har Ă€nnu inte gĂ„tt att nĂ„ för en kommentar, men skriver pĂ„ sin Twitter: ”Följer konsekvenserna av explosion i Oslo. Var snabbt i kontakt med min norska kollega. Nordisk solidaritet.”

”Vi Ă€r alla normĂ€n”, skrev utrikesministern senare pĂ„ sin twitter.

– Carl Bildt har haft kontakt med Norges utrikesminister Jonas Gahr Störe och erbjudit hjĂ€lp. Hur den kan se ut Ă€r för tidigt att sĂ€ga. Carl Bildt har givetvis beklagat det intrĂ€ffade, sĂ€ger Anders Jörle pĂ„ utrikesdepartementet till Aftonbladet.

Reinfeldt beklagar

Statsminister Fredrik Reinfeldt har pÄ regeringens hemsida kommenterat lÀget:

”Jag beklagar djupt det tragiska som hĂ€nt i Oslo och vid de norska socialdemokraternas ungdomslĂ€ger. Mina tankar gĂ„r till offrens anhöriga och till de som skadats. Jag har varit i kontakt med statsminister Jens Stoltenberg för att beklaga det intrĂ€ffade och vi har erbjudit vĂ„r hjĂ€lp om detta skulle behövas. FrĂ„n svensk sida följer vi fortlöpande hĂ€ndelseutvecklingen. Det finns fortsatt stora oklarheter runt det intrĂ€ffade”, sĂ€ger statsministern i ett uttalande.

Aftonbladet

SjÀlv sitter jag mest i chock nu och försöker sortera alla intryck. Jag ska dock plocka ihop mig snart eftersom det Àr Parley hÀr i VÀsterÄs med start imorgon.

Jag överlĂ„ter Ă„t polisen att skydda vĂ„ra egna regeringsbyggnader och hoppas innerligt att det inte behövs, och att detta nu inte leder till att man utökar övervakningen av befolkningen… Jag Ă€r rĂ€dd. Javisst. Men det betyder inte att jag vill att vi ska skapa ett hĂ„rdare, mindre tolerant samhĂ€lle. Det förhindrar inte sĂ„dana hĂ€r hĂ€ndelser, snarare tvĂ€rtom.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

Följande HTML-taggar och attribut Àr tillÄtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

.
.