Har just sett sista Harry Potter-filmen. Epic battle, precis som boken, och det var ascoolt.

På vägen hem slog jag igång mobilen och började läsa bloggar. På Anna Trobergs blogg står följande.

Jag sitter just nu och försöker informera mig om vad som egentligen har hänt i Oslo. Mitt twitterflöde rinner så fort att jag inte hinner se allt som står där.

Det är inte alltid ett gott tecken när Twitter blir hysteriskt, och explosioner är inte lika “ascoolt” när det är på riktigt.

Det var klockan 15.26 som centrala Oslo skakades av en explosion på Akersgata, mitt i regeringskvarteren. Polisen kunde senare bekräfta att explosionen orsakades av en bomb.

Enligt Reuters-korrespondenten Walter Gibbs räknade han till minst åtta skadade personer. Även andra vittnar om skadade personer.
[…]
Enligt vad polisen uppger för Dagbladet var attacken riktad mot Olje- och energidepartementet. Alla fönster och bottenvåningen på byggnaden som drabbades av explosionen har blåsts bort. Även flera byggnader i närheten, bland annat VG-huset (dagstidningen Verdens Gang) ska ha skadats.

En timme efter explosionen varnade polisen för att det fanns risk för fler…
DN

Strax efter har tydligen en man utklädd till polis skjutit flera ungdomar på Utöya där ett ungdomsläger hölls.

Carl Bildt stöttar

Sveriges utrikesminister Carl Bildt har ännu inte gått att nå för en kommentar, men skriver på sin Twitter: “Följer konsekvenserna av explosion i Oslo. Var snabbt i kontakt med min norska kollega. Nordisk solidaritet.”

”Vi är alla normän”, skrev utrikesministern senare på sin twitter.

– Carl Bildt har haft kontakt med Norges utrikesminister Jonas Gahr Störe och erbjudit hjälp. Hur den kan se ut är för tidigt att säga. Carl Bildt har givetvis beklagat det inträffade, säger Anders Jörle på utrikesdepartementet till Aftonbladet.

Reinfeldt beklagar

Statsminister Fredrik Reinfeldt har på regeringens hemsida kommenterat läget:

”Jag beklagar djupt det tragiska som hänt i Oslo och vid de norska socialdemokraternas ungdomsläger. Mina tankar går till offrens anhöriga och till de som skadats. Jag har varit i kontakt med statsminister Jens Stoltenberg för att beklaga det inträffade och vi har erbjudit vår hjälp om detta skulle behövas. Från svensk sida följer vi fortlöpande händelseutvecklingen. Det finns fortsatt stora oklarheter runt det inträffade”, säger statsministern i ett uttalande.

Aftonbladet

Själv sitter jag mest i chock nu och försöker sortera alla intryck. Jag ska dock plocka ihop mig snart eftersom det är Parley här i Västerås med start imorgon.

Jag överlåter åt polisen att skydda våra egna regeringsbyggnader och hoppas innerligt att det inte behövs, och att detta nu inte leder till att man utökar övervakningen av befolkningen… Jag är rädd. Javisst. Men det betyder inte att jag vill att vi ska skapa ett hårdare, mindre tolerant samhälle. Det förhindrar inte sådana här händelser, snarare tvärtom.