Jag var ute i Hemsta med mamma och Gunilla idag. Vi gick igenom det där skåpet ovanför köksbordet, det där sygrejerna var och en massa annat. Brev som skickats till mormor och morfar. Jag läste ett brev som mamma skrivit från England. Det var hysteriskt roligt, så hon vill nog inte att jag skriver här vad hon hade skrivit när hon var 18 och var Au Pair i Brighton 😀

Så var där också kalendrar. Morfar hade antecknat allt som hänt mellan 1955 och 2000. Eller ja, anteckningarna var av slaget “tankade bilen” eller “rensade avloppet” eller “kallt”. Det är en märklig blandning av att det egentligen inte står nåt alls, men ändå får man en känsla när man läser det. Man ser framför sig hur dagarna går. Första anteckningen var ungefär “Bröllop på Hemsta”.

Mormor hade även en fickalmanacka från 1948, året hon fyllde 14. Den var fin att läsa i! Första januari stod det “Vaktmästarns på besök. Arne var med”. De åkte mycket skridskor på Kyrksjön på vintern och badade på sommaren. “Idag tvättar vi” stod det på en dag.

Jag ville läsa hela, men vi hade ju ett skåp att sortera.

Jag får ont i bröstet när jag tänker på det, att gården som varit hemma, även alla år jag inte bott nära, inte ska vara vår för alltid. Men hur skulle det gå till?

Nu ska jag och Idun sova. Hon valde att titta på “Hoof GP” som kvällsvideo på Youtube. Det är en man i Skottland som verkar koklövar. Jag blev glad, för jag är ju uppvuxen med kor inpå knuten. Tänk att jag aldrig lärde mig nånting utöver att mata hönsen, egentligen.