Idun har bett om en fisk en längre tid, och jag är ju helt fascinerad av ekosystem! På senaste tiden har jag snöat in mig på YouTube-kanalen AntsCanada. Jag hamnade där typ av misstag, minns inte hur, men jag fastnade direkt, för det var så spännande och utbildande! Seriöst, kolla in det det är spännande även fast man inte gillar myror eller andra insekter. Man blir intresserad! Men Yosh säger att vi inte ska ha myror hemma. Konstigt… 🙂

Yosh hade akvarium när han var liten, så han har lite erfarenhet av det.

Så det första man gör är såklart att googla på akvarium och nybörjarfiskar och läsa allt man hittar. Idag besökte vi zoohoo för att titta lite vad som fanns och sådär. Vi fick MASSOR av information där! Väldigt bra bemötande och det enda som hindrade att vi for därifrån med ett akvarium var att jag ville mäta hemma först. Det lutar åt typ ett sånt här:

JEWEL Primo-110-LED

Det är på 110 liter, vilket låter jättemycket, men det är inte så fasligt stort, och jag läste (och mannen i butiken bekräftade innan jag hunnit fråga) att det är lagom med typ 100 liter för nybörjare eftersom det är lättare att inte få spikar av otrevliga ämnen (typ nitrat som blir av fiskbajs och mat de inte ätit upp) i större akvarier. Och då är det lättare att inte få en massdöd, som ju ingen vill ha!

Japp, de hade supermånga sorters fiskar. Jag tänkte det skulle vara lätt att välja. Typ “ja, vi tar neontetror till att börja med, för de är små och så”. Men det fanns ju jättemånga olika småfiskar!

Ja, så det blir ju till att fundera, men även om vi köper akvarium imorrn så ska det ju stå och götta till sig, växterna ska väl slå rot och sådär. Osynliga bakterier ska växa till sig också. Sådana som bryter ner fiskbajs och sånt till växtmat. Hur ska man veta när det är klart? Fem dagar sa han i affären. Jag ska läsa mer om det är en tillräckligt lång tid eller om man faktiskt ska vänta längre (för det har jag för mig att jag hört förut, och jag är lite orolig av mig).