Nu har jag spelat Sims 4 ett tag, så jag tänkte skriva vad jag tycker.

Multitasking

2014-09-06_09-42Första intrycket var att grafiken blivit lite mer cartoony. Saker är kantigare, enklare och antagligen lättare för min dator att rendera. Det är ju schysst. Men jag är inte säker på att WoW har bättre grafik än vad-det-nu-är-för-spel som kan liknas vid Sims 3. Sedan märkte jag att wow! De KAN verkligen göra flera saker samtidigt! De kan sitta på toa och ringa folk, prata medan de gör en hel massa saker (det mesta, faktiskt) och titta på tv medan de tränar. Det funkar!

Loading screen

Det är såhär man träffas...

Det är såhär man träffas…

Sedan loading-screen. Ja. Den uppstod inte förrän man faktiskt ville besöka en annan tomt. Alla vägarna går bra att springa runt på. Och det är massa folk där. Men loading screen… Nä, den gör inte så jättemycket, kanske. Den kunde vara snyggare när jag nu ska sitta och glo på den. Det jag verkligen inte gillar är att jag inte kan hatta tillbaka och se till att alla andra simmar sitter och läser böcker eller på annat sätt bygger skills medan jag är borta och har skoj. Å andra sidan får jag ju koncentrera mig på den sim jag är ute med.

Kropparna

2014-09-13_09-10

Putmage eller vältränad? Man kan ju ha båda…

Nu kan man dra och ha sig med kropparna lite som man vill, vilket faktiskt gör att jag identifierar mig jättemycket med min self-sim även fast jag inte var jättenoga med att hon skulle se ut som jag. För att markera att det inte är jag heter hon Ingrid, och hon bor ihop med David. David har nu bestämt sig för att bli astronaut och därför tränat jättemycket. Men han har inte en platt mage, för när jag började så tyckte jag att sambons mage putar ju ut litegrann nu förtiden, så jag drog ut den. Det betyder att det inte är fett som gör att sambo-sims mage petar ut. Det är hans benstomme eller något. Det ser lite knäppt ut, tycker jag. Så varning för det. Se till att det verkligen är fett du lägger på din sim ifall du vill kunna träna bort det!

En annan kul grej var att min sim lade på sig när hon hade skaffat två barn, varpå jag tittade på henne och tänkte “Är jag sådär bred? Jag måste nog banta” innan jag kom på att förändringen hade smugit sig på gradvis, och det avspeglar varken min självbild eller mitt verkliga jag, utan hon är bara simulerad så. Min sim är inte så benägen att banta, men gymmet gör mer nytta i sim-världen än i verkligheten. Och snabbare.

Barnen

2014-09-06_10-43-3Bebisarna ser konstiga ut. Japp. Jag kände när första bebisen föddes lite som “Vad är det där?”. Det kändes inte alls som att de försökt göra dem söta, utan de mest är… Man kan göra fler interactions med dem, men för det mesta struntar man i dem. Det känns inte som att man får något för att gulla med bebisarna. De växer ändå upp till barn efter ett par dagar, och då kan man börja bry sig. Innan dess, se till att de får mat ibland och att någon är hemma så bryr sig inte socialen.

2014-09-06_20-52

Man kan bli trött av att jobba så mycket att man glömmer bort barnen…

Ja, för småbarn finns inte. Toddlers. Nej, borta. Inget sådant. De blir barn på en gång. Skönt förvisso, men jag gillar att göra livet hårt för mina sims, och en massa toddlers som kryper omkring och skriker och ställer till oreda är väldigt bra för sånt. Så det är lite konstigt att de inte har med dem, tycker jag. Det här känns väldigt Sims 1. Toddlers kom ju i tvåan, liksom.

Recolors

2014-09-10_15-41-2I Sims 3 fick vi verktyg för att göra ALLT den färg vi ville. Allt kunde bli vilken färg som helst. Och mönster. Frihetskänslan. Mina alver hade bara gröna textilier och bark och löv på väggarna. Någons Barbie-sim hade bara chockrosa saker. Och så vidare. Men det kändes tydligen onödigt, och i Sims 4 är vi tillbaka till att tanka ALLA färger vi vill ha från Modthesims eller göra dem själva. Varför det? Var det svårt eller? Jag förstår verkligen inte. Och min hårfärg fanns ju såklart inte, så det är därför min sim är helt gul-hårig. Inte helt nöjd där, Maxis. Hör ni det?

Build mode

Ok, jag gillar inte att bygga så mycket, så jag har heller inte gjort det. Jag har däremot med fördel använt de färdiga rummen som bara är att ploppa ner. I like it. Jag vill ha ett kök. BAM! Där är det. Klart. Jag hoppas bara att det kommer fler färdigmöblerade rum snart, för jag tycker inte att de som finns räcker.

En annan grej är att det är helt jättelätt att sätta upp allting i olika höjd på väggarna. Och man kan ha flera saker ovanför varandra. Eller varför inte en teckning på fönstret? Det brukar man väl ha, eller?

Save games

Jag hittar inte hur man kan ha flera save games samtidigt. Alltså flera historier som man hoppar mellan, och där simmarna inte har med varandra att göra. Har du hittat det? Går det inte? Jag vet inte. Om det inte går så gillar jag det inte. Jag tycker om att spela på olika sätt. Utmaningar, bara löst spelande, knasigt experimenterande… och det är inte säkert att jag vill göra det med samma familj. Eller ens med samma stad!

Familjeträd

Nope. Finns inte. Inget släktträd. Leta i ett tidigare sims eller bygg ett eget. Skaffar du unge med en okänd karl får du fråga runt efter vilka som är barnets farföräldrar och andra eventuella släktingar.

Story progression

Döden måste också komma ut och se folk ibland. Alltså folk som inte dör...

Döden måste också komma ut och se folk ibland. Alltså folk som inte dör…

Man kan välja om de andra familjerna ska röra sig i tiden eller inte. Men man kan inte välja om de ska utöka sina familjer eller inte. Det får du faktiskt fixa själv. Varför? Fuck knows. Jag hoppas det kommer ett hack för det mycket snart.

Min lösning just nu: en person som inte är släkt med familjen bor med dem med enda syfte att bli med barn med nån snubbe och gifta sig och flytta ut innan ungen föds. Vid giftermålet plockas en annan person in. Vanligtvis bor snubben med minst en till, så det är bara att plocka en av dem.

En annan lösning: stäng tillfälligt av att andra simmar åldras och gå in och spela varenda familj och “knock’em up” så att säga. Slå på åldrandet igen och gå tillbaka till “din familj” och spela vidare.

Maxis lösning: låt de andra dö ut. Det kommer att flytta in nya familjer. Gah. I’m all for invandring, men jag gillar när folks blodslinjer inte dör ut också.

Bjuda med sig simmar hem

Jadå, välj “Åk” på telefonen, välj ditt hem och klicka på de simmar som ska följa med. De kan hata dig, men de kommer följa med. Bra vad?

Vad tycker jag då?

Ptja, det är ett nytt Sims-spel. Det är lite som att gå åt sidan från Sims 3. Eller en annan sorts utveckling från Sims 2. En annan väg, helt enkelt. Det här hade kunnat vara sims 3 om inte sims 3 redan hade kommit ut och varit helt annorlunda. Är ni med?

Såhär då:
The Sims kommer ut: wow, man kan simulera människor! Roligt!
The Sims 2: Wow, barnen växer upp så man kan bygga stora släktträd!
The Sims 3: Wow, man behöver inte spela de andra familjerna, de skaffar barn ändå!
The Sims 4: Wow, de kan skita och sms:a samtidigt.

Eh, va? Nu låter det ju som att jag hatar fyran. Det gör jag inte. Det är en massa roliga utmaningar för att nå sitt livsmål och en massa annat som är annorlunda. Min onda geni-dotter hade som uppdrag att 10 andra skulle ogilla henne och två grannar skulle hata henne. Det blev verkligen till att spela som jag inte brukar! Det var kul. Men det är många design-grejer som jag verkligen inte förstår. Som att det tydligen inte finns till Mac. Det är ju jättekonstigt.

PS. Bilderna i inlägget är mina. Om du vill använda dem är det fritt fram så länge du anger att det var här du hittade dem. DS.