Visste du att Facebook bryr sig om vad du klickar på? Det visste du säkert. De har ju alla de där algoritmerna och det. Men har du verkligen tänkt på det?

Det hade inte jag, märkte jag. Kirsi skrev en uppdatering om att det man fokuserar på får man mer av. Den eld som matas brinner… Ja, jag kommer inte ihåg de exakta orden. Det var poetiskt när hon skrev det. Jag har för mig att hon mest syftade på livet. Eller så var det jag som gjorde det. Det spelar ingen roll, men sanningen kvarstår.

Om jag har en dag där den ena olyckliga saken efter den andra händer och så på kvällen kommer jag hem till min familj och får en kram. Då kan jag ju välja att posta allt det där jävliga på Facebook och beklaga mig över en så dålig dag jag haft. Då kommer jag få kommentarer på det, och kanske pågår någon diskussion fortfarande nästa dag. Då börjar min nästa dag med min dåliga gårdag.

Eller så kan jag posta att jag fick världens gosigaste kram och att jag är lyckligt lottad här i livet. Kanske är det allt jag minns nästa dag eller nästa vecka i sådana fall? Det blir inte en korrekt bild av verkligheten, men jag kommer att må bättre.

Nu menar jag ju inte att man ska fejka att man varit på drömsemester, utan att man ska ta fram det som verkligen var bra. Hur kasst livet än är har du nog någon ljusglimt. Om än bara en blomma i ett hörn som du köpte till dig själv för att du tyckte om den.

fire-water-heart

Bild från speakyoheartup

Men så finns det en annan aspekt. Den man kan tro att man inte har makten över själv. Nämligen vad alla andra skriver om. Men du har makt där med! När du klickar på en länk så bryr sig Facebook. Deras dator är programmerad att minnas vilka länkar du klickar på och försöka räkna ut vilka nya länkar du vill ha högst upp i flödet. Så om du, som jag erkänner att jag har gjort, klickar på många “ett parti är egentligen rasister”-länkar så kommer snart hela flödet se ut som ett enda stort rasist-hatar-garde. Det kan ju kännas positivt till en början, men till slut, sådär några dagar före valdagen, så känns det inte så positivt med en massa hat längre. Hat mot hat mot hat. Hatade människor som hatar lite tillbaka. Hatande människor som blir hatade… Spare me! Skicka mig lite kärlek, liksom! Tur att jag som motpol haft en massa älskvärda piratpartister som stolt visat upp glada miner vid sina valstugor och så vidare också.

Men hur ska man göra då? Ska man inte läsa om hatet? Nej, lite kanske, men inte så mycket. Och inte dela vidare. Sprid inte hat, sprid kärlek.

Men när man läser om att ett visst parti tycker onda saker som andra kanske inte förstått, ska man inte upplysa de andra då? Kanske, om du tror att folk på fullt allvar faktiskt har missat vad som står i partiprogrammet. Men chansen är att just de människorna bara scrollar förbi. De vill inte läsa det där ändå. Effekten blir istället en annan; alla uppmärksammar det där partiet. Det där partiet blir det som alla snackar om. De måste vara på uppgång. Kanske ska man rösta på dem, alla andra verkar ju göra det?

Detsamma gäller faktiskt om du lyckas göra en riksnyhet av att ett parti demonstrerat. Genom att motdemonstrera. Gissa vilka som verkar sympatiska och som blir en riktig snackis? Gissa vilka som får en massa gratis reklam utan att lyfta ett finger efter sin fredliga demonstration, och utan att kasta sten på hundar och hästar? Gissa vilka som blir kända, helt plötsligt? Mmmm… Det var inte riktigt meningen, va?

Så vad ska man göra då? Man vill ju markera mot och så vidare. Gör såhär: för varje länk du ser som du vill sprida för att motverka ett parti, ta ETT ANNAT parti och lyft något bra med dem istället! Ta det du vill att folk ska rösta på. Länka till något speciellt på deras hemsida och skriv dina positiva tankar om det. Du kommer må bättre än om du hatar.

Testa! Kärlek istället för hat. Mata rätt eld. Fokusera på positiva saker. Jamen gör det då! 😉

Bild från I want covers

Bild från I want covers