Jag lovade ju lite livsfilosofi i förra ordentliga inlägget. Så här kommer lite grejer jag tycker man kan försöka göra. Nej, jag lyckas inte alltid, men det är ju bra att ha något att försöka gå efter i alla fall! Nu kan ni ju lära ut det här i skolorna istället. Eller så kan man lära ut att var och en måste komma fram till sådant här själv, och att man aldrig får tro att man är klar, för man kommer liksom att utvecklas och ändras genom hela livet.

Känn efter med magen

När man ältat ett problem ett tag så vet man egentligen vad som blir bäst. Det är inte alltid vad man vill. Magen vet. Det gäller att lära sig hur man lyssnar på magen.

Bonzai

Se framför dig hur du vill ha det. Öppna ögonen och ändra på saker i den riktningen. En sak i taget. Jag skriver Bonzai, för jag tänker på scenen i karate kid där killen ska blunda och se ett träd, sedan göra trädet av ett annat träd. Samma sak kan appliceras på livet!

Egentligen måste man ingenting

Nej, absolut ingenting. Alla dina handlingar och icke-handlingar har konsekvenser, och ofta är man inte beredd att ta konsekvenserna av att låta bli något. Då väljer man att göra det. Väljer. Man är inte tvingad.

NAP

Våga släppa saker som faktiskt inte är ditt problem. Säg att det är Någon Annans Problem och gör ditt istället.

Känslor

Du kan inte kontrollera känslor, varken dina eller andras. Du kan bara kontrollera dina egna handlingar. Så i konflikter eller för den delen kärleksproblem så kan du inte styra den andra parten. Din uppgift är att kontrollera vad du väljer att göra utifrån dina känslor och upplevelser av situationen.

Inga känslor är fel, och alla känslor är ok att ha. Men att agera på vissa känslor kan vara fel!

Ta konflikten kort

Det är bättre ta tjuren vid hornen och reda ut än att må dåligt lång tid. Släpp de människor som inte klarar att vara konstruktiva. Med det menar jag att om du berättat om dina känslor inför en situation och personen bara tjafsar emot, då tjänar du på att gå och göra något annat istället för att sänka dig till den nivån. Man kan försöka ta upp det lite senare och se om personen mognat när det fått sjunka in. Är det en tjafsig person rakt igenom, släpp hela personen.

Giraffspråket

Här kan man läsa mer ingående vad idén är. Utgå från vad du upplever i en enskild situation. Undvik att säga “du gör alltid/aldrig”. Det blir för svårt att reda ut. Skit i vad som varit och prata bara om den senaste incidenten istället. Jag lovar att det blir lättare att komma överens när den andra inte måste ändra sin bild av sigsjälv innan konflikten kan lösas. Det är nämligen vad som händer om man säger till en person att den till exempel alltid stökar ner när den personen ser sig som ordningsam.

Välj att sammanfatta dagen positivt

Du vill ju inte minnas det jobbiga. Du vill minnas en bra dag. Om minst en bra sak hänt så var det en bra dag, och det var för det där som var bra du gjorde allt det andra. Och du var duktig som gjorde allt jobbigt! Så det var också bra.