Denna rätt passar bra som söndagsmiddag och uppskattades även fast kycklingen blev lite torr, som den lätt blir. Avokadoröran gör att det nästan känns bra med torrt kött till. Citronsmaken fräschar upp rätten och vitlöken i röran är bara pricken över i. Tillagningstid ca 45 minuter.

image

Ingredienser

2 kycklingfiléer
1 paket hallumi

Marinad:
Soya
Hickorysås
Valfria örtkryddor
Lite svartpeppar
Rivet skal från en halv citron
Några droppar tabasco
1 msk olivolja

Avokadoröra:
2 avokados
1 dl lätt crème fraiche
saften från en halv citron
1 vitlöksklyfta
en nypa gurkmeja
salt efter behag

Sallad:
Valfria grönsaker. Salladen på bilden innehåller isbergssallad, gurka och squash.

Instruktioner

 1.  Sätt ugnen på 195 grader.
 2. Blanda till marinaden och lägg ner kycklingen i den. Tänk på att blanda allt först så att kryddorna får avge sin smak innan du blandar i oljan, som annars kapslar in smakerna.

  Kycklingen ska vara tinad. Ju långsammare kycklingen värms upp desto bättre. Om det inte är färsk kyckling är det bästa att tina ett dygn i kylskåp. Men i påse i varmt vatten fungerar absolut om man har bråttom.

  Har du möjlighet är det bra att låta kycklingen marinera sig flera timmar innan matlagningen, men det går att bara kasta ner kycklingen i marinaden precis innan den ska i ugnen också.

 3. Valfritt: Skär filéerna på längden om de är korta så att tillagningstiden minskar.
 4. Om du känner att du har tid, stek kycklingen lätt i stekpanna innan den läggs i en form och förflyttas till ugnen.
 5. Kycklingen ska vara i ugnen runt en halvtimme. Du vet att den är klar när du kan sticka en kniv in till mitten av en filé och sedan bara kan pressa ur klar vätska. Röd vätska betyder att den inte är klar än.
 6. Medan kycklingen är i ugnen har du tid att fixa tillbehör.

  Pressa ner en vitlöksklyfta och saften ur citronen du använde till marinaden i en skål.

 7. Skär avokadosarna på hälften och ta ut kärnan. Det görs lättast genom att man knackar in knivseggen i kärnan och sedan vrider. Annars gör du på ditt favoritsätt.

  Glöm inte att noggrant göra rent kniven först om du använder samma kniv som till kycklingen! Du vill undvika att få salmonellabakterier på grönsakerna (om sådana skulle finnas i kycklingen).

  Gröp ur avokadosarna med en sked och lägg i skålen med vitlök och citronsaft.

 8. Mosa avokadon med valfritt instrument. Jag använde en potatispress, för att jag tycker om när det är lite klumpar kvar. Det går även bra att använda en stavmixer.
 9. Lägg i crème fraiche efter behag.
 10. Smaka av med salt och gurkmeja. Dessa ska bara ta fram övriga smaker, inte märkas av.
 11. Skiva och stek hallumi på hög värme i lite olivolja. Egentligen kanske oljan inte behövs om du har en bra stekpanna. Hallumin brukar man ju grilla annars.
 12. Fixa sallad efter eget tycke och smak. Vår sallad hade nog mått bra av något rött också, för att mata ögat, smakmässigt fungerade den väldigt bra utan. Röda vindruvshalvor hade jag kunnat tänka mig att lägga i. Det hade nog passat fint till citronsmaken.

När du lägger upp på tallriken är mitt tips att fylla halva tallriken med sallad och sedan fylla på med resten. En bit kött stor som en kortlek ger dig allt protein du behöver, och du har ju osten också.

Man kan absolut använda vanlig crème fraiche, men jag tvivlar på att man vinner något i smak på det, så varför inte spara in några kalorier?

Denna rätt innehåller förresten inte så många kalorier, fast den är väldigt god!