Jag har fått nys om ett förträffligt program! Ni vet hur man sitter i soffan, och kommer på att man satt sig där och glömt slå på filmen innan man satte sig? Och filmtittarsällskapet har lagt sina ben på ett perfekt sätt över en och man har puffat till soffkudden på ett sätt som aldrig kommer att gå att återskapa om man reser sig upp för att slå ner space-tangenten så att filmen, som man hade på paus för att någon behövde gå på toa, startar? Meh, liksom!

Så var jag hemma hos Mathias och Linda, och Mathias gav mig en telefon och sa “Här, fjärrkontroll!”. Alla filerna visades i ett behändigt system på telefonen, det var bara att välja film, och så startade den på tv:n! Magi! Så självklart var min första fråga hur det kunde göras hemma hos mig, och självklart förväntade jag mig ett krångligt svar som jag inte skulle orka följa eller utföra…

Men tydligen var det enkelt. “Tanka den här appen, installera program på datorn, säg var du har dina filer, kör!”. Ja, jo… det brukar ju låta så. Och sen när man ska göra så är det inte så lätt. Men jag måste säga att det var lätt. Till och med trötta, gravida jag (som inte ens kunde stänga av spisen idag pga förvirrad) klarade av det!

Installera

XBMC hette det. Hur smart som helst. Och snyggt.

Jag röjde in appen i telefonen (finns på “play”) för att komma ihåg vad det hette, och det funkade ju. Installationen i datorn var heller inget problem. Har du problem med den kanske du hittar något vettigt här.

Man skulle välja filer också. Det var bara att klicka “Add videos” under “Serier” eller där man inte hittade några. Jag valde hela hårddisken och sa att det var serier, för jag orkade inte vara så petig… 🙂

Koppla ihop telefonen och datorn

Sedan kom första huvudbryt: hur kopplar man ihop telefonen och datorn nu då? Man skulle ju veta ip och allt möjligt. Jag hoppade över allt jag inte förstod på telefonen, men angav användarnamn och lösenord, för det är ju bra om inte grannen (eller vem som helst som vet mitt IP) kör min tv, tänkte jag. Men telefonen tyckte bara att webbserver inte var aktiv och att jag skulle kolla det. Så jag googlade (för det är ju det man gör!). Det här stämde inte helt.

System (Settings) > Network > Services > Allow control of XBMC via HTTP

Där var det! Klickade för, satte porten som min telefon tyckte var bra, inte vet jag om det spelar någon större roll, liksom, och så fick jag ange användarnamn och lösenord. Så jag satte det jag redan matat in i mobilen. När jag tittade på mobilen var det redan uppkopplat. Schmidigt!

Fullskärm på ANDRA skärmen

Allt bara liksom funkade. Det enda som störde mig var att det var svårt att få fullskärm att vara just på min TV, som är min sekundära skärm, och inte på datorskärmen. Åh, svårt svårt! Jag var tvungen att googla igen. Här hittade jag att det var jätte-enkelt.

System (Settings) > System > Video Output

Och så valde man bara “Fullscreen #2” vid “Display mode”.

Klart!

Det går säkert att tweaka hur mycket som helst så att man får det som man vill ha det alldeles precis, men i mitt tillstånd ville jag bara att det skulle funka så att jag kunde somna på soffan. Och det kunde jag. Fast jag bytte fil lite för ofta, och spolade i serien när jag missade roliga repliker. Bara för att jag kunde, liksom. Det underlättade inte sovandet, men jag behövde inte resa på mig. Najs.

Sådär. Tänkte jag skulle tipsa om hur lätt det var, och att man inte behöver följa långa guider som den här. Om man inte vill, då förstås…