Det känns konstigt att jag fortfarande inte skrivit någonting om Steve Jobs här. Jag fick höra om hans död av mannen som ringde från banken och ville boka ett möte för rådgivning för mitt företag. Lite skumt sätt att få höra det, men hey…

Jag har ju varit rätt så avståndstagande från Apples produkter rätt länge, så jag har haft lite blandade känslor. Jag kan inte bara höja till skyarna något som alltid känts rätt så inlåst för min del.

När jag gick i högstadiet eller gymnasiet brukade jag säga att MacIntosh-datorer var väldigt användarvänliga, så användarvänliga att man inte kom åt de bakomliggande delarna. Som en bil som går hur bra som helst, men man kan inte lyfta på motorhuven. Och sådana som jag vill lyfta på motorhuven. Inte på bilen då, den ska helst bara fungera, men du kanske förstår. Det är en metafor, se. 😉

Ibland kanske det blir lite för lättanvänt också?

Efter att ha funderat lite har jag dock kommit fram till att det kommit en massa trevlig utveckling på grund av att Apple banat väg. Jag sitter här med min Android-telefon, som riskerar att bli tömd på innehåll när som helst samt få ny programvara, mest för att jag kan. Eller snarare för att se om jag kan. Men iPhone kom före Android, och enda anledningen till att jag inte köpte någon var för att jag inte hade råd. När jag hade råd fanns det ett mindre låst alternativ. Vem som helst kan göra en app och lägga ut på Android market, till exempel. Om man gör en app till iPhone måste den godkännas innan den kan laddas ner av folk.

Men hade det ens funnits någon Android om inte iPhone funnits? Det känns som att alla tafs-mobiler därute är svar på en och samma produkt; iPhone.

När det gäller iPods fattar jag faktiskt inte alls vad all uppståndelse handlar om. Jag föredrar mina MP3-spelar man bara kopplar in i USB-uttaget och drar över icke-DRMskadade filer till enheten.

Sedan av någon anledning lyckas jag aldrig hålla min dator fri från iTunes. Jag använder det inte och vill inte ha det, men jag har gett upp. Jag vet inte hur det kommer in i min dator, men någon sa att det var för att jag installerade QuickTime?

Nåja, Steve Jobs har minsann sagt och gjort en massa bra, även om jag bara gläds åt att konkurrenterna utvecklar produkter för att hinna med på marknaden. Det är minsann bra det med. Så tack för det, Steve!

Här är några bloggposter jag hittade i min Google Reader om den store mannens död.

En underlig dag…
Steve Jobs vs. Michael Jackson: Bildbevis
Sjukfrånvaro
RIP Steve Jobs
Det våras för Wall Street – en resume av New York-våren
How Steve Jobs (1955-2011) touched the life of a young geek
Steve Jobs är död

På den sista länken såg jag nedanstående citat;

When you first start off trying to solve a problem, the first solutions you come up with are very complex, and most people stop there. But if you keep going, and live with the problem and peel more layers of the onion off, you can often times arrive at some very elegant and simple solutions.

– Steve Jobs, 2006

Det är ju värsta omvända “Keep It Simple, Stupid”! Jag ska komma ihåg det. Jag är nog bra på att skapa krångliga lösningar. Den där mannen har sagt en del smarta saker…

Hittade denna på Elaines blogg