Har du många bollar i luften och lite svårt att hålla reda på dem? Inte? Vad skönt! Gå och läs en bok då, så ska vi som envisas med att hitta på något att fylla varje minut med snacka lite struktur på saker och ting så länge.

Att-göra-listor, eller ToDo-listor som jag gillar att kalla dem, kan var fruktansvärt bra för att strukturera upp sitt liv och få lite ordning. Man punktar helt enkelt upp vad som ska göras så att man får överblick och kan flytta runt punkterna så att man gör dem i “rätt” ordning. Mer om det längre ned.

Mina listor lägger jag i etherpads (mer specifikt PiratePad) så att jag kommer åt dem från vilken dator som helst och kan lägga till punkter när jag kommer på dem. Det gör att jag kan släppa tanken och koncentrera mig på det jag egentligen skulle göra tills det är dags för nästa punkt på listan.

Mina listor förgrenar sig och innehåller länkar till listor på olika ämnen. Så måste man göra om man har en massa projekt på gång. Allt kan man inte hålla i huvudet.

Men alla som någon gång gjort en lista över saker som “måste” göras vet att listor ibland tenderar att växa fortare än man hinner beta av dem. Därför behöver man lära sig att hiva ut projekt och prioritera. Jag är en person som lätt får idéer, men som inte har oändligt med tid att genomföra allt, tyvärr.

Ett annat sorts UFO

“Kill your darlings” heter det ju, och det är per definition svårt. Eftersom det är så svårt att döda dem så lägger jag dem bara på is istället. Det betyder att det finns möjlighet att plocka upp senare, men jag behöver inte ha tusen bollar i luften precis nu. Det skapar visserligen en massa UFO’n (för att använda termer från sticknings-världen. Det betyder Un-Finnished Objekt), men andra saker har chans att bli färdiga.

Och hur väljer man då vad man ska syssla med när alla nya projekt är nya och roliga och alla gamla projekt är trista och uttjatade?

Shortest Job First är något jag lärde mig på Datateknik-programmet. Det handlade visserligen om processorer då, men det är väl lite sak samma, tänkte jag. Vad det betyder är att man tar det man tror att man kan göra klart allra snabbast och satsar på det. Det var därför Oseriös.net blev till, och det är därför Storybook.se finns, även fast mitt hästspel (som är ett jätteprojekt) fortfarande ligger på en server och tjurar över hur lite uppmärksamhet det får av mig.

Man kan säkert göra urvalet på hur mycket pengar man tror att man kan tjäna på sina projekt eller hur mycket man skulle sträcka på ryggen om man gjorde klart dem, eller något annat också. Huvudsaken är att det känns som att man har gjort det bästa val man kan och att det känns rätt.

Jag tror att jag väger in en massa saker när jag väljer, och en del saker “måste” man ju göra för att de är brådskande…

Ett annat alternativ är att helt enkelt kasta ut listorna helt och hållet med jämna mellanrum. Kanske skriva av ett par punkter, men i övrigt börja om. Det som verkligen är viktigt kommer man på att skriva in igen.

Hur prioriterar du?