Förra veckan berättade jag hur viktigt det är att sova ordentligt, och just nu kanske du sitter där och önskar att du sovit mer än du gjorde i natt…

Men hur gör man då?

Drömläge?

Det är som bekant inte ”bara att gå och lägga sig”. För det första måste man komma i säng i tid. Det kan låta fruktansvärt mycket enklare än det är när man har mycket som måste bli klart.

Om man inte hunnit allt är det frestande att ta av sömn-timmarna eftersom man ändå bara ligger overksam i massor av timmar. Det är en mycket dålig idé. Visst kan man göra det ett par dagar inför någon speciell deadline när allt måste vara klart. Se bara till att du inte måste vara sprudlande trevlig på någon tillställning direkt efter! När det däremot gäller löpande rutiner behöver du faktiskt dina sömn-timmar.

Det är minsann inte så lätt alla gånger!

Jag ställer en massa alarm på mobilen och i Google-kalendern. Allt för att bli påmind någon timme före jag borde sova, och sedan när jag faktiskt borde gå och sova. Teoretiskt sett borde jag då ha tid på mig att avsluta vad jag håller på med så att jag kan gå och lägga mig vettigt. I praktiken känns sömn inte lika angeläget på kvällen som på morgonen. Gudars skymning, hur gammal är man egentligen, liksom?

Trixet är att komma ihåg hur bra man mår när man har fasta rutiner och får sova ordentligt. Eller helt enkelt bestämma sig för när man går och lägger sig och sedan göra det.

Man kan även, som jag, ha “nedvarvningstid” på en halvtimme-timme när man ligger i sängen och läser eller kollar bloggar på mobilen. Ser man fram emot den är det lättare att komma i säng.

Men det där som inte var klart då? Jag måste ju göra klart det! Nej, det måste man inte. Ingen är en Übermänniska som klarar allting på ingen tid. Om det inte är klart när man behöver gå och lägga sig så var det inte klart. Ingen kommer klandra dig för att du vill sova på nätterna, och gör de det så har de fel. Så det så. Fanns det inte tid så fanns det inte. Då är inte problemet att man sovit för mycket, utan att man tagit på sig mer än man klarar. Det löser man genom att göra mindre själv.

Jag har nyligen infört regeln, att om jag slarvat ena natten så måste jag vara toknoga med sovandet nästa natt. Jag har både hört att man kan, och att man inte kan sova ifatt, men denna nya regel hindrar i alla fall att det blir en massa nätter i sträck utan ordentlig vila.

Hur många timmar ska man sova då?

Hinner man drömma lite?

Det kan inte jag svara på. En del behöver sova 7 timmar, andra 9. Det brukar ligga därikring. Är det så att man varit stressad länge kanske man behöver sova mer en tid, och sedan kan man sova mindre. Där får man känna efter. Lyssna på kroppen och lägg märke till hur den känns efter att ha sovit olika mycket. Vaknar du av dig själv har du antingen sovit klart eller är för stressad. Prova att gå upp och känn om du behöver eller vill gå och lägga dig igen.