Eftertänksamma pirater

I skrivande stund sitter jag på båten som ska föra oss tillbaka till fastlandet. Veckan har varit lång, intrycken många och piraterna så underbara som bara pirater kan vara. Dessutom har jag mött en massa intressanta och engagerade människor som givit mig en hel del att tänka på.

Nu tänkte jag åka hem och låta alla intrycken sortera sig och landa på plats i min hjärna. Vi har knappt sovit denna vecka, bland annat har vi suttit uppe mitt i nätterna för att skriva bloggposter och diskutera retorik och strategier. Det finns mycket från de diskussionerna också som ska sjunka in.

100000-åringen

Igår kväll hade vi tänkt ta det lugnt, men så fick vi höra att Olof fyllde 2^5 (eller 32) år. Det är ju en högtid för alla nördar såklart eftersom det blir jämnt och fint binärt. 100000 år!

Vi visste inte riktigt vart vi skulle gå och strosade runt lite på måfå på jakt efter ett trevligt ställe att ta någon öl och sitta och prata. När vi sammanstrålat med Emil drog han iväg med oss på ett målmedvetet sätt och det var bara att följa med. Vi hamnade på Kapitelhusgården, där vi åt god kyckling och drack fantastiskt mjöd. Det var nästan så man trodde man dött och hamnat i Valhall, men bara nästan.

På det stora hela tycker jag att det bästa med Almedalsveckan är att man får möjlighet att samtala med de andra partierna och se hur lika värderingar vi ändå har i de allra flesta fall. Det känns som att det bara är på vissa punkter de grundläggande värderingarna skiljer sig, och att en sådan här vecka ger möjlighet till förståelse för skillnaderna.

På internet i bloggar med mera är det lätt hänt att man faller in i att bara skriva något när man kan peka på olikheter och avsluta med “…och därför är vi mycket bättre”. Det har sina fördelar och poänger och kanske måste man göra det, men i Almedalen har man chansen att se att vi inte är så olika i alla fall.

Klicka för video om likheterna mellan oss och andra partier och aktörer

Jag är till exempel väldigt glad över att Vänsterpartiet är så överens med oss i integritetsfrågorna, och jag vet att de andra piraterna haft liknande upplevelser med många av de andra partierna den här veckan. Det är hoppfullt inför framtiden. Vi håller på att vinna. Vi håller på att få gehör. Jag tror inte vi är klara riktigt än, men tillsammans med de andra partierna kan vi klara det.

Under veckan har jag försökt fokusera på kunskapsområdet. Det har varit intressant eftersom det är en del av piratpolitiken jag inte i normala fall ägnar mig så mycket åt. Kanske var kunskap det bästa fokus jag kunde ha just på grund av det. Jag kände mig öppen för förslag i samtal, och letade ihärdigt efter behov som kunde tillgodoses genom politik. Jag kan säga att det är ett stort område och det är ganska svårt att hitta fokus. Just nu är jag inte kapabel att skriva någon form av sammanfattning, men jag tror att de intryck jag fick under veckan gav mig en bra känsla för hur verkligheten ser ut. Det kommer definitivt komma till nytta i framtida diskussioner.

För att utvärdera min egen insats lite får jag nog säga att jag gjorde det bästa jag kunde med de resurser i form av kunskap, intelligens, charm och utstrålning jag har. Med tanke på att det var min första Almedalsvecka är jag helt nöjd. Nästa gång ska jag försöka lyssna ännu mer på de som säger att man inte hinner med allt man tror, och stanna längre i samtalen. Det skulle ge färre intryck, men jag tror man skulle vinna på att gå djupare i diskussionerna. Annars var jag nöjd med strategin att bry mig mest om vilken som skulle vara första punkten på dagens planering och sedan se vad som händer.

Jag säger hela tiden att vi knappt sovit, men det är faktiskt en sanning med modifikation. Vi har sovit, men inte de 8 timmar på samma tid varje dygn jag behöver för att fungera balanserat i längden. Det rör sig istället om 6 timmar per dygn, ibland utspritt på flera tillfällen. Jag är faktiskt nöjd med det också. Det har varit tillräckligt för att fungera och tillräckligt lite för att hinna lite mer. Jag tycker vi har lyssnat hyfsat bra på våra kroppar när de bett om mat och sömn. Ibland har vi blivit lite trötta och känslosamma, men ingen har direkt brutit ihop.

Glöm nu inte att kolla Jannes bambuser-kanal och Piratpartiets hemsida för mer bevakning av veckan!