imageIgår var jag på seminarie om innovation för framtiden. Eftersom frågan väcktes igår under seminariet för framtiden var det intressant att fortsätta på samma spår idag. Polhem själv hälsade oss välkomna, och därefter handlade det återigen mycket om den utbildning vi har i Sverige.

Dan Jangblad undrade varför innovation, entreprenörsskap och uppfinningsrikedom inte främjas mer. Igår frågade Charlie Hansson om man inte kunde tvinga alla gymnasieelever att starta företag innan de gick ut, så att de på så sätt efter skolan hade valet att driva sitt redan uppstartade företag eller avveckla det. Han tyckte att det skulle vara ett bättre utgångsläge att starta ifrån än att inte ens veta vilken bolagsform man bäst väljer.

Dan Jangblad började med att berätta vad skillnaden uppfinning innovation, eftersom folk ofta inte riktigt vet vad skillnaden är. Läs gärna om innovation på wikipedia även om du tror att du vet!

imageUnder gårdagen pratades det om hur man ska göra skolan till en plats som förbereder unga för att kunna bli innovatörer. Idag fick vi höra att antalet sökande till högskola har minskat drastiskt på senare år, och att när vi säljer system idag kräver andra länder inte bara att tillverkningen läggs i det landet, utan även utvecklingen. Det lät ju inte så muntert.

Christina Lampe Önnerud från Boston power har uppfunnit batterier som  går att bygga ihop ungefär som legobitar. Hon har använt aluminium istället för kolstål vilket gör att  kylning blir lättare. Om jag förstod henne rätt är de mycket mindre benägna att explodera eller tappa kapacitet än “vanliga” batterier. Företaget har dock 150  patent på det, så andra göra sig icke besvär. Det kan ju naturligtvis diskuteras om dessa 150 patent nu står ivägen för utvecklingen på olika sätt, eller om det sporrade Christina till att utnyttja sin entusiasm för kemi och teknik till att faktiskt försöka göra världen bättre. Skulle hon inte haft den uppfinnarglädje hon besitter utan vetskapen om att man kan ta 150 patent för att skydda sina idéer?

Charlie Hansson klagade ju igår på att byråkratin kring uppstart av företag kändes som ett stort hinder på vägen. Jag undrar hur han tänker kring patent och hela den djungel av juridik som omger dem.

Christina Lampe Önnerud berättade även att hennes batterier i bilarna kan jämna ut energiåtgången från kraftstationerna så att vi inte behöver bygga kolkraftverk genom mjukvara som först laddar batterierna fullt, och sedan säljer den energi man angett att man inte behöver vidare till andra hushåll. Jag undrar hur många av de 150 patenten hon innehar det är som hindrar utveckling av andra system som gör liknande saker med andra prylar. Kanske är det bästa att alla använder just hennes batterier till dessa system. Konkurrens hämmar säkert utvecklingen på något sätt. Eller?

Dan Jangblad avslutade med att säga att “hela vår välfärd bygger på att vi varit bra innovatörer med teknik som grund”, medan Christina Lampe Önnerud menade att innovatörer har ett ansvar att få unga och barn intresserade av innovation och uppfinningar för att lösa samhällets problem.

Efter seminariet frågade jag Dan samt de andra som samlades runt honom vad de kände konkret saknas i skolan för att rusta elever för att bli en innovatör. Jag upplevde en frustration över att saker liksom blivit sämre och var på väg åt fel håll.

Under diskussionen kom även genusfrågan upp. Jag kunde då inte låta bli att berätta om mina egna erfarenheter; “alla” tjejer valde natur när jag valde tekniskt, och sedan på högskolan var vi 7 tjejer på 60 elever. Vi tänkte då på att man borde få prova till exempel programmering i kanske högstadiet. För de flesta tjejer som väl provar programmering är bra på det. Iofs gäller det ju killar också… 🙂

Dan nämnde dock att han tycker det är viktigt att skolan inte fostrar nördar, utan kompletta människor med social kompetens och så vidare. Jag bet mig i tungan och teg still… 😉

Ungdomspolitikerna önskade igår att man i större utsträckning fick komma i kontakt med entreprenörskap i skolan eller genom föreningar, och att man måste jobba bort duktig flicka i skolan och främja pojkarnas kreativitet.

Igår sades även att vi behöver fortsätta ha världens bäst utbildade arbetskraft. Det frågades om LAS var ett problem. Svaret blev ett snabbt ja, men inte för innovationskraften. Sedan kom de unga politikerna fram till att de egentligen allihop har samma mål, men är oense i den sakpolitiska debatten.

Polhem

Polhem gräver ner en tidskapsel i Almedalen