Jag fick ingen riktig kontakt vid stugorna i Almedalen tidigare. Det är Vänsterpartiets dag, och jag ville fråga dem om hur deras politik hade utvecklat sig inom integritet och kulturspridning. Jag tror jag kom dit för tidigt, för de stod mest och pratade med varandra om var de skulle lägga sina foldrar. De hade dock foldrar med rubriken “Partiprogram”, och det fungerar ju också. I alla fall till att börja med, så jag nappade åt mig en sådan och gick och satte mig med den på biblioteket.

En av de första sakerna som tas upp är patriarkatet. Jag försökte verkligen, men jag kunde verkligen inte känna igen mig i den bild av samhället de målar upp. Jag är dock lite orolig att orsaken till det är att just jag inte skulle tolerera att någon behandlade mig annorlunda på grund av mitt kön. De skulle bara våga.

Men jag upplever att det finns andra grupper man behöver arbeta med att jämställa. På sina håll där jag befinner mig pågår en ständig underliggande kamp mellan tekniker och andra. Nördar och icke-nördar. Språket är annars något som lätt hamnar i vägen om man inte bott i Sverige så länge eller helt enkelt pratar för tekniskt för att alla ska kunna förstå en, så där kan jag tycka att de som inte behärskar talets gåva fullt ut kan hamna efter.

Utöver det handlade programmet mest om välfärd och demokrati.

Efter ett mycket intressant seminarium om yttrandefrihet och upphovsrätt hos kulturskaparna hann vi äta en hel del, och sedan var det dags för Ohlys tal.

Han pratade också om välfärd och jämställdhet. Han fick då mer spontana applåder än Reinfeldt i alla fall, och inte kunde jag låta bli att slå mina händer mot varandra upprepade gånger när han nämnde sex timmars arbetsdag. Tänk vad mycket mer piratpolitik jag skulle hinna med då. Förresten undrar jag hur länge man är produktiv om dagarna egentligen i alla fall.

Men jag saknade fortfarande integriteten. Hur kan det vara viktigt för Vänsterpartiet om partiledaren inte ens tycker att det är värt att nämna övervakningssamhället i sitt tal?

Jag stegade åter igen iväg till stugorna. Nu höll de på att plocka ihop istället och hade inte riktigt tid med mig. De höll med om att integritetsfrågorna inte kommit in i partiprogrammet ännu eftersom sådant arbete tar tid. Den senaste revideringen är enligt foldern från 2008. Men de hänvisade till hemsidan och höll med mig om att deras folder om FRA i valet 2010 kunde lika gärna varit skriven av en piratpartist. “Jo, vår politik runt FRA och integritet… det kunde lika gärna varit karbonpapper emellan.” sa en kvinna från Gotlandspiraterna.

Ohly nämnde ju i sitt tal att det är lättare att bedriva vänsterpolitik om Socialdemokraterna också gör det, och jag vill påstå att det är lättare att få igenom våra frågor om fler driver dem. Vi får hoppas att Vänsterpartiet breddar sin politik en aning snart.