Jag fick syn på en tweet igår:

Jag är övertygad, avskaffa friskolorna @unnidrougge Sälj in dig själv! Sälj ut din själ! Blondinbellaskolan är här. http://t.co/vDop5FP

Jag trodde först att Unni försökt vara vitsig eller så på twitter och bara kallat det Blondinbellaskolan, men sedan följde jag länken och såg att Blondinbella nu ska starta gymnasium. På riktigt.

Det utbrast en kort diskussion om detta där slutsatsen är ungefär “uppmuntra inte ett felaktigt system”.

Unni är ju som kanske är bekant en aning bitter över hur vi formar våra unga och sedan inte är nöjd med resultatet. Jag har svårt att ha en åsikt ibland. Jag har ju skrivit om mina personliga tankar på nätet sedan -98 eller så och är helt blind för vad som borde vara hemligt. Åtminstone vad gäller mig. När det kommer till andra har jag plötsligt åsikter om att de bör låsa om sig på toa.

Att slutsatsen skulle vara att inte privatisera skolsystemet skulle vara lösningen på just det här problemet har jag svårt att se. Jag vill att de unga ska ha så bra skolor som möjligt och skulle ju önska att staten kunde ge oss det, men om den nu inte kan det vet jag inte om jag vill stå i vägen för annat.

Då ser jag hellre att staten hårdare granskar de privata skolor som finns så att det verkligen är någon vettig undervisning som sker i dem. Gymnasieåren får man aldrig tillbaka och jag personligen känner att jag hade kunnat få ut mer av de tre år jag spenderade där om undervisningen och miljön hade varit bättre.

Blondinbella är smart

Sedan får man ju då tänka på att Blondinbella faktiskt är kapabel att utföra en hel del. Det är ju inte som att hennes fyra företag går i konkurs med jämna mellanrum. Hon driver en tidning och har tid och råd att ägna sig åt att skriva på sin andra bok. Hon har med andra ord en entreprenörsegenskap som imponerar på åtminstone mig.

Det råder nog ingen tvekan om att hon klarar sig ganska bra i den här världen, och det gör hon genom att följa reglerna som finns. Då pratar jag inte om lagar, utan om de osynliga spelregler som finns för att bli framgångsrik. Eller införskaffa en massa pengar. För mig är det lyx om man kan sitta hemma och jobba med det man vill en hel dag. Det kan Blondinbella göra.

Hon har nog en hel del att lära ut, och man får ju komma ihåg att hon inte ska stå och föreläsa själv hela dagarna.