Vi pirater har ett problem, och det är att folk inte verkar lyssna på vad vi säger. “Ni ropar ju bara varg” säger de, och vi ser lite smått förbryllade ut, eftersom den varg vi ropat om har kommit, sett och lagt sig tillrätta framför öppna spisen. Det ser mysigt ut, och den bits ju inte ens! Den åt visserligen upp familjens katt, men den fångar ju också möss, så har man egentligen förlorat något?

Regeringen säger att ytterligare vargar i huset skulle fånga fler möss, och det har de antagligen rätt i. Storögt ser piraterna på när folk eftertänksamt nickar och håller med. Den första vargen var ju inte så farlig, och det är ju för att skydda oss från diverse gnagare vi ska ha dem, nästa varg är antagligen lika vänlig till lynnet som den första.

Kriss har skrivit ett blogginlägg om hur vi pirater FUD:ar. Jag vill uppmuntra alla pirater att läsa det och ta det på allvar. Men stirra er för guds skull inte blinda på de siffror som finns i inlägget! Poängen är att alla siffror ljuger. Ni vet; lögn, förbannad lögn och statistik. En politiker som presenterar siffror skriker nästan “Här är lite verklighet som jag förvrängt så att ni ska börja tycka som jag!”

Eller? Man kanske har rätt siffror! Ja, men det spelar ingen alls roll. Det som spelar roll är hur det som sägs upplevs. Och eftersom vi varnade för en stor och farlig varg som nu bara ligger framför spisen och gottar sig så är våra varningar för nästa varg ingenting att ha, hur sanna de än är.

Skulle vi börja tala om en drake skulle folk bara säga åt oss att våra foliehattar säkert skyddar mot drakeld och sedan ägna sig åt något viktigare. Man måste ju köpa mat åt vargarna där hemma. Sådant bestyr.

Emil svarar naturligtvis på blogginlägget eftersom han är omnämnd i det (Var vänlig hoppa över bitarna som handlar om vem som skapar trådar i båda bloggposterna då jag upplever det som en ganska barnslig pajkastningstävling, faktiskt. Tar man bort de bitarna har man en viktig diskussion kvar, dock.). Han ställer saker tillrätta, påpekar riktigheten i vår partiledares siffror och länkar till källor.

Det är bättre att använda riktiga siffror från som grund för det man påstår istället för att hitta på siffror som ‘passar’ ens argumentation. Så frågan är vem som använder sig av FUD?

Ja, just så. Precis. Vi har riktiga siffror, men upplevs ändå som hysteriska personer som ropar om farligheter som inte är så farliga när de kommer.

För den som inte orkar läsa hela Emils inlägg har jag klippt ut det jag tycker är viktigast;

Jag håller med Kriss om att vissa av Piratpartiets representanter överdriver i sitt argumenterande. Överdrivna utspel var också vad Ung Pirats valutvärdering kom fram till har påverkat valutgången. Piratpartiet måste bli bättre på att få fokus även utan att ropa varg, och det gäller naturligtvis även internt i organisationen. Vi behöver på ett bättre sätt utbilda våra representanter för att undvika missförstånd bland väljarna. Men det är en process som ledningen till viss del redan har påbörjat. Vi är fortfarande till väldigt stor del okunniga lekmän. Vi debatterar ofta på det sätt som andra gör istället för att vara mer saklig, trots att vi ofta har bättre faktaunderlag. Piratpartiet har flera gånger kritiserat användandet av känslobegrepp som terrorism och barnporr eftersom man genom sådan argumentation glömmer bort medborgarnas integritet och individens intressen. Och då är det lätt att också använda oss av tvetydig statistik, eftersom det fungerar att få uppmärksamhet.

Vi har mycket jobb att göra innan nästa val, som ni märker.