Jag förstår inte riktigt den upprördhet som utbrutit runtom på nätet över Spotifys tilltag. Det är ett företag, och de har rätt att göra vad de vill. Ingen har “rätt” att del av deras tjänster, och man röstar med plånboken, inte med arga blogginlägg.

Denna bild dök upp när jag sökte på bilder på spotify. Varför vet jag inte.

Kanske beror min likgiltighet på att jag inte uppskattar deras tjänst till att börja med, eller så är det för att jag snarare sett dem som ett problem än en lösning. Folk slutar vara olagliga, men den enda intäkten kommer från reklam där företag egentligen köper din tid. Visst, tid är värdefull, men dina individuella timmar värderas faktiskt inte så högt av företagen, även om det kan se ut så när de köper mångas tid samtidigt.

Men vad är problemet med en laglig gratistjänst då? Jo, eftersom folk nu inte längre är medvetna om att de endast tillskansat sig musiken på ett sätt som inte ger artisten någonting (eller i alla fall mycket lite) blir de antagligen mindre benägna att köpa skivor, eller på annat sätt se till att det kommer pengar till artisten. Köpa skivor är i och för sig ett ganska ineffektivt sätt att ge pengar till just artisten på. Man ger ju mer pengar till den där industrin istället, de som bestämmer vad folk ska lyssna på.

I alla fall, om nu Spotify går och självdör (om de nu gör det, möjligen har de utövat tillräckligt med inlåsning så att det nu kan bära sig på de som väljer att betala) så vet vi ju att både vi musiknjutare, artister och skivbolag är kapabla att existera utan denna tjänst. Folk går väl tillbaka till vad de gjorde innan. På något sätt är skivbolagen fortfarande väldigt duktiga på att bestämma vad som ska vara “inne”. Det är fascinerande. Enligt dem själva går det ju så dåligt, men hur kommer det sig att alla kidsen lyssnar på ungefär samma saker fast det finns så otroligt mycket olika musik där ute? De har uppenbarligen kvar kontrollen som ger dem övertaget.

Vad jag skulle vilja se är fler möjligheter att på ett enkelt sätt ge pengar för det man gillar med få mellanhänder. Flattr är en bra grej. Du har endast en mellanhand, och avgiften dras när du sätter in pengar, vilket gör att du vet precis hur mycket du ger till var och en (du kan alltid se det på kontrollpanelen). Minimibeloppet är dessutom tillräckligt låg (€2 per månad) för att det inte ska vara så jättestor tröskel att börja. Jag kan vittna om att tjänsten fungerar väldigt bra utan att svälja ner pengarna i något mörkt hål.

Finns det fler alternativ där ute? Jag skulle ju gärna se att just Flattr blev Google-stort så att alla hade det och alla kunde använda det, men det är verkligen en fri marknad. Vad jag inte vill är att hala fram mitt kreditkort i tid och otid, för det är bökigt. Då gör jag hellre inbetalningar i klump.

Men vad hände med argumentet “köp skivor/gå på konserter/ köp t-shirtar” då? Ja, de grejerna är ju fortfarande bra, men då är det inte musiken man betalar för, utan en beständig plastbit som ser snygg ut i hyllan/upplevelsen/klädesplagg och möjligheten att visa kompisar vad man gillar. Det måste man alltid tänka på. Vad är det egentligen man säljer?

Jag skulle ju säga att det skivbolagen säljer till artisterna är just denna kontroll. “Vi ska se till så att alla hör talas om dig, och lyssnar på dig” Det är hela grejen. Och sedan är det dyrt. Mycket dyrt, om jag förstått det hela rätt. Men pfah, man får vad man betalar för.

Andra om Spotify: Tommy K Johansson, Magnihasa, Full Mental Straightjacket, Jerry, Röda Malmö, Mymlan, Pezster, Aftonbladet, DN, SVD, Tofflan, Kulturbloggen, Krulli, Funderingar och tankar