Jag såg en länk på Facebook som Rickardh lagt upp. Länken går till Sveriges Radio där man kan läsa:

Den digitala musiktjänsten Spotify inför begränsningar för gratisanvändarna från och med den 1 maj i år.

Efter de första sex månaderna kommer gratistjänsterna bara att kunna användas tio timmar per månad, och varje låt kommer bara att kunna spelas fem gånger.

Spotifys grundare Daniel Ek skriver i ett blogginlägg att han hoppas att en del gratislyssnare nu ska överväga att bli betalkunder.

Ja, det kan man ju hoppas, och vad jag har förstått betalar en hel hög i min bekantskapskrets redan för Spotify. Själv föredrar jag Last.fm, som inte riktigt är samma tjänst, men som passar mig och mitt musiklyssnande oerhört mycket bättre (lättare för okända artister att publicera, och jag slipper göra playlists).

Jag tycker det är bra att de försöker få betalt, liksom Last.fm gjort ganska länge. Den initiala reaktionen blir antagligen av negativ karaktär för de som inte är vana att betala för sådana tjänster, men sedan kan de välja att gå tillbaka till TPB eller betala för en tjänst de uppskattar. Men notera att det är tjänsten de betalar för, inte musiken. Musiken finns ju gratis att tanka hem, om än olagligt. Det gäller bara att hitta den, och sedan orka tanka och strukturera osv. Själv orkar jag inte, och betalar därför lite då och då till Last.fm. När jag känner att jag vill ha tjänsten. Det är ett par gånger om året. Jag är ingen stor musik-lyssnare nu för tiden.

Ett problemet med Spotify har ju varit att det gett sken av att vara lösningen på problemet att artister inte får betalt varje gång någon lyssnar, när artisterna i själva verket inte fått mycket av Spotify. Reklamen ger inte så mycket som man skulle kunna tro. Se åskådliggörandet till höger som Hanna publicerade på sin blogg för en tid sedan, så förstår du.

Nu är det nog så att folk inte har betalningsvilligheten där, vilket man kanske inte kan göra så mycket åt. Folk vill inte betala för varje gång de lyssnar på en låt, lika lite som de vill betala för möjligheten att slå på radion. Vissa gör det, och det är ju bra. Men de som valt att inte betala, de vill inte. Och kommer antagligen inte.

Rickardh uttryckte oro för att detta nu kommer att driva tillbaka folk till de olagliga alternativen. So fucking what, säger jag. Det här är människorna som inte tänker betala. Som bränner skivor för att de inte har råd med riktiga skivor och/eller på annat sätt försöker komma undan att betala. De är fortfarande en del av vårt samhälle. De sprider fortfarande kultur mellan sig till dig och mig, och de berikar fortfarande. Och de gör så att du och jag snabbare får höra om den där bra artisten.

Det är inte det faktum att Spotify börjar ta betalt som gör folk kriminella, det är det faktum att vi 2005 kriminaliserade ett allmänt accepterat, utbrett beteende. Jag tror vi glömmer det ibland.

Inse; internet är här för att stanna, och med det blir privatkopieringen mycket mer effektiv. Så till den milda grad att du måste tillföra något mer än bara musiken för att kunna sälja. Om det än så bara är en tjänst för att tillgängliggöra, eller om du bjuder på upplevelser utöver det vanliga.

EDIT (länkkärlek):
Läs även: Full Mental Straightjacket, Anna Troberg, Christian Engström, Svensson, Alltid Rött Alltid Rätt, Kulturbloggen