Ibland liksom kommer karaktärers namn till en på något magiskt sätt. Man vet vilka bokstäver man tycker om och ens hjärna sätter ihop dem på något vis. Eller så tillhör karaktären en speciell kultur och man kan välja ett namn man tycker om (eller ogillar, om det är en otrevlig karaktär) från den. Men ibland behöver man lite snabb hjälp på traven.

Jag satt och spelade Sims 2 en gång för länge sedan (som om jag slutat), och mina simmar förökade sig i en oroväckande takt. Till slut hade jag svårt att sätta ihop bokstäver, och eftersom jag spelade alver just då (ja, det kan man göra om man har fantasi) kunde de ju inte heta Sara, Stefan eller Anders och så vidare.

Google kan som bekant hjälpa till med det mesta, och så även detta. Jag minns inte vad jag googlade på då, men till slut hittade jag ett trevligt program vid namn EBoN, the Everchanging Book of Names. Jag är typ arg för att det inte var jag som kom på det hela, men grymt imponerad. Vad som är ännu bättre är hur väl det fungerar.

Jag tar inte alltid namnen precis så som de kommer utfräsandes ur det där programmet, men det är en ruskigt bra katalysator. Och ibland är det precis det namnet som uppenbaras på skärmen man behövde. Så nu kan jag ägna mig åt händelserna i berättelsen istället för knepiga karaktärsnamn som ändå går att ändra senare.

Just i min berättelse har huvudpersonerna (ja, de bråkade så mycket om den titeln så jag är inte riktigt säker på vem boken handlar om längre, men finns det hjärterum så…) namn som jag funderade ut över lång tid. Men då och då behöver jag en ny karaktär. Med ett nytt namn. Fort.

Och för att uppdatera er om hur det går med Nanowrimo (det syns ju här till höger, men för att spara till eftervärlden) så kom jag ikapp idag utan att anstränga mig allt för mycket. Jag gillar min bok mer ju mer jag skriver. Om ingen annan vill läsa den senare så kommer jag i alla fall ha skapat något jag själv gillar, och det är nog huvudsaken.