IDG reflekterar över att det finns få “IT-människor” på “valbar plats”. I kommentarsfältet kan man sedan se att folk är rätt nöjda med att Piratpartiet finns, för vi har ju en del. Jag själv är supporttekniker, räknas det?

För det finns två saker att fundera över här. Dels; vad är en “IT-människa”? Räcker det med att man förstår de effekter politiken får på IT-frågor, eller måste man arbeta med datarelaterade saker?

Och sedan är det det där lite lustiga uttrycket “valbar plats”. Alla som står på en lista är ju valbara. Man kan kryssa dem. Det som åsyftas är hur svårt det är för mr/mrs Awesome att komma in beroende på hur långt ner på listan hen står.

Och det är av precis samma anledning som nya partier har så svårt att komma in och röra runt i grytan. Av samma anledning som skivbolagens favorit i melodifestivalen spelar sin låt först.

Därför att människor väljer uppifrån. Inte efter vad eller vem de vill ha, utan vad de vill ha blandat med vad alla andra troligen kommer hjälpa dem att få. Och visst, finns det två likvärdiga alternativ är det smartare om den ena av dem får 6% än att de båda får dela på 3%. Men inom politiken finns det så få likvärdiga alternativ!

Jag har skrivit om det förut.

Men tillbaka till artikeln.

– Det är en fråga om prioriteringar, helt enkelt. I valrörelsen blir det de allra mest partiskiljande frågorna som lyfts fram. Då försvinner it-frågorna, för där är partierna ändå relativt överens, säger Marcus Claesson.

Jag skulle vilja påpeka att det som skiljer partier mest nu är inte höger-vänster-frågor. Det är istället en helt annan skala. Jag skulle vilja sätta integriteten och demokratin i ena änden av den skalan, men andra har visst översatt det till frihet.

Grejen med höger-vänsterskalan här till höger är att det ser ut som att man skulle kunna befinna sig långt ifrån varandra om man var tex moderat och sosse. Men saken är den att det inte stämmer. När jag var ung skulle någon på vänsterskalan aldrig ens överväga en privatisering.

Propagandalänkar för Piratpartiet: Bli en vinnare i valet!, Kasta inte bort din röst – rösta på Piratpartiet!, Två skäl att inte rösta på piratpartiet

Själv skulle jag vilja säga att det är inte bara bra, utan det är nödvändigt att rösta på det enda partiet som står upp för att säga nej till FRA och Datalagring, Som förstår konsekvenserna av en politik som inte tar hänsyn till medborgarna.

Konsekvensen av att inte förstå det man beslutar om resulterar i att privata organisationer får leka poliser. Vi vill inte ha den typen av samhälle.

Rösta på Piratpartiet senast söndag! Våra röster hörs mycket bättre inifrån riksdagshuset.