Lars Ohly oroar sig för att valdeltagandet kan sjunka om partierna, som hans, placerar sig i block och bråkar så mycket om rösterna att alla till sist säger samma sak på olika sätt.

– Därför kommer vi inte att göra något annat i det rödgröna samarbetet än att vara vänster.

Jo, men det är säkert en fin tanke, och jag hoppas det stämmer. Jag hoppas att inget av partierna släpper något av sina punkter när de återigen kommer in. Om de gör det.

Frågan är ju om inte kompromisserna redan är gjorda, och då är det förvisso lätt att veta vad man inte kommer att släppa efter valet.

På andra sidan det ytterst hypotetiska mittstrecket har man skapat en gemensam hemsida istället för att presentera samma budskap med olika ord på olika hemsidor.

– Risken med två block är att det kan finnas svårigheter att se alla partier när det finns två så tydliga regeringsalternativ.

Ohly

Jag undrar om Ohly på detta sätt vill diskvalificera sin egen strategi? Är han månne missnöjd med samarbetet innan de fått pröva det i riksdagen?

Ohly verkar ju vara en mestadels vettig kille, så han ser väl antagligen hur svårt det är att se att vi har mer än ett alternativ när tidningarna hojtar om höger och vänster dagarna i ända.

Jag har ett förslag. Skriv med utgångsläge i hur demokratisk partiernas politik är istället ibland. För att förenkla väldigt och sammanfatta så handlar demokrati om yttrandefrihet, rättssäkerhet, brevhemlighet, insyn i politiska processer, meddelarsskydd och integritet.

Om man ändå ska bunta ihop partier kan man faktiskt göra det på det sätt de väljer att stå på samma fot, och då gäller inga traditionella mittstreck längre. Då får man en helt ny skala med Piratpartiet på ena sidan, och de flesta andra partierna ihopklumpade i andra änden.

Det är inte så smickrande för dem, men det är ärligt.

Flattr: Flattr this