Häromdagen skrev Ilija Batljan och Carin Jämtin på DN Debatt att de vill släppa in privata företag i tunnelbanan.

I Stockholmsregionen använder vi mer tid till att resa varje dag än i någon annan del av landet – vi har i snitt 77 minuters restid varje vardag. Stockholm har också landets i särklass högsta kollektivtrafik­andel – 24 procent av resorna i länet görs med kollektivtrafik. Det betyder att stockholmarna gör omkring 2,5 miljoner SL-resor en vanlig dag. Samtidigt har Stockholm den största andelen inflyttad befolkning i hela landet. Stockholmarna har i stor utsträckning flyttat in från andra delar av landet, eller från andra länder. Det betyder att vi ofta saknar det sociala nätverket i form av far- och morföräldrar, syskon och andra släktingar som kan hjälpa till att hämta och lämna barn.

Jo, hej du. Hur kom de fram till den fantastiska slutsatsen nu då? En gång tog jag bussen till min arbetsplats när jag bodde i Jokkmokk och jobbade i Ritsem. Med bil tar det 3 timmar. Med buss var jag tvungen att åka vid 7-taget och komma fram vid 14 någon gång. Det innefattade en väntetid på ett par timmar i Porjus för att ingen hade behagat synkronisera tidtabellerna med varandra.

När jag ringde trafiksamordnaren fick jag rådet att ta bussen hela vägen till Gällivare för att få kortare väntetid, och sedan åka tillbaka samma väg. Idioti, svarade jag.

Jag skulle gissa att orsaken till att stockholmarna åker mer kollektivt är för att de redan har den kollektivtrafik som fungerar bäst i landet. Nu vet jag inte hur det fungerar exempelvis i Göteborg, men möjligen fungerar spårvagnarna sämre då.

Marknadsekonomi minsann:

Därför kommer tjänsteutbudet att skilja sig mellan olika stationer, allt efter vad resenärerna vill ha och behöver.

Jag vet inte om jag ska tycka att det är tragiskt, komiskt eller kanske bara intressant att vänstersidan tror så starkt på marknadsekonomi. Konstigt är det iaf.

Och folk blev upprörda såg jag. Jag var också sur en liten stund. Varför ska nu de eländiga stockholmarna daltas mer med? De får ju redan allt på silverfat och till på köpet bor de i staden varifrån allt bestäms. Det betyder att de folkvalda har lättast att lyssna på dem. Riksdagen borde minsann vara på en båt som ständigt turnerade utmed Sveriges kust! *muttrar*

Nej, men om vi sansar oss lite. Vad blev folk arga för nu då? Det verkar mest som att folk är förbannade för att sådant förslag borde kommit från blått håll och inte rött.

Tidningar och bloggar twistar sedan till det som att “S vill ha butler på tunnelbanan” vilket låter helt fel, och ser ännu värre ut när parodi görs på Youtube:

Men efter att ha läst debattartikeln tycker jag egentligen bara att två saker sticker ut.

Det faktum att socialdemokrater är för marknadsekonomi, vilket efter de senaste åren faktiskt inte borde komma som en nyhet. Jag har länge undrat varför vi ens har blockpolitik när blocken är så lika varandra. Sossarna säljer ut infrastruktur och moderaterna vill vara arbetarparti. Förvirrande är vad det är, och det är för att det bara handlar om maktkamp. Inte om vart man faktiskt vill föra landet. Framåt, skulle jag föreslå, men…

Och så var det den här biten.

Din allt-i-allo – butlerliknande tjänster i kollektivtrafiken för att få hjälp att uträtta ärenden, likt conciergeservice på många större flygplatser.

Klart det sticker i ögonen på folk som inte kommer att ha råd med det.Vi får ju komma ihåg att vad som föreslås är inte att stockholmare ska få detta gratis, utan mot betalning. Och om man gärna hade velat, men inte bor i Stockholm, då är det antagligen inte kul att läsa detta i en tidning som når hela Sverige. Som internet gör. Det var ju lokalpolitiker som skrev det, om jag förstår deras titlar rätt.

Själv tycker jag att kollektivtrafiken kan förbättras enkelt genom att man slipper betala om man inte får en sittplats, då behöver de eländiga bolagen sätta in fler bussar och tåg när de vet att det är en högre belastning. Först när alla får sitta är det intressant att se till att uppkoppling finns tillgänglig. Jag har mobilt, så jag klarar mig så länge jag får sitta. Men “de” (du vet de där man hänvisar till när man inte riktigt vet vart ansvaret ska ligga, hos operatören eller fastighets/vagnägaren) får ju se till så att det finns master ordentligt när fler kommer på hur bra det är. Sedan ser jag inget problem med att den som vill sälja något på perrongen får göra det så länge de inte står ivägen för mig när jag ska jäkta mellan perronger och hållplatser.