Nu har jag använt Flattr ett tag, och kan säga att det är väldigt tillfredsställande att kunna klicka på kända och okändas Flattr-knappar och veta att de får något för det utan att det kostar mig något mer än ett klick. Utöver de 2€ per månad jag betalar, då.

Om du undrar vad Flattr är och hur det fungerar, kolla på videon längst ner i inlägget, eller gå och läs på flattr.com! Det är en riktigt cool idé, men flyger den?

Jag tänkte jag skulle utvärdera det hela lite och skriva om några saker jag stört mig på och saker jag gillar.  Jag börjar med den ekonomiska biten. Det är ju trots allt det det handlar om.

Ekonomi

Lite jobbigt är det ju då att varje klick gör alla mina tidigare klick den månaden lite mindre värda, men om jag inte är nöjd med det kan man ju alltid öka hur mycket man betalar varje månad.

Själv går jag ungefär jämt upp (som man kan se på bilden här till vänster), så någon vidare inkomstkälla är det inte för mig. Men så spenderar jag heller inte så mycket tid med att skapa saker som uppskattas av andra heller, så det är helt ok.

Jag har funderat över om man kan flytta pengar direkt från Revenue till Means, men jag har i alla fall inte hittat någon sådan funktion. Jag skulle uppskattat det. I och för sig måste man ha samlat på sig 10€ innan man får plocka ut dem, men för mig som inte tjänar så värst skulle man ju bara vilja peta över pengarna till utgående…

Det är svårt att veta hur många Flattr-klick man har, och vad det är värt. En stats-nörd som jag skulle ju vilja sitta och peta i siffror och statistik hela dagarna, men det finns inte så mycket att tillgå. På ett sätt kanske det är bra, för annars skulle jag gräva ner mig alldeles för mycket i siffror som bara minskade hela tiden (varje gång någon flattrar sjunker ju värdet på tidigare klick), vilket antagligen inte skulle vara så roligt. Serverkraft skulle det gå åt också. Smart drag, Flattr!

Datum för nästa utbetalning dyker inte upp förrän det börjar närma sig. Antagligen när uträkningen är klar. Det är lite irriterande, men gör inte så mycket.

Däremot hittade jag mycket bra information under “View revenue report” om vilka prylar som givit mest pengar. Som synes är det inte alls säkert att många klick ger många pengar, eller tvärt om.

Numera finns det möjlighet att visa eller dölja vad du flattrat, och jag kan då se vilka som klickat. Nyfiken som jag är gillar jag detta!

Tekniska prylar

Själva flattr-knapparna kan vara lite knepiga att sätta ut. Det finns både plugin till WordPress och API, men det tog en liten stund att få till precis som man vill ha det. Så mycket enklare än så vet jag inte om jag hade klarat av att göra det, men speciellt API kräver att man vet hur man hittar rätt i ett html-dokument i alla fall. Jag vet att alla inte gör det. Själv automatiserade jag en del, men jag är inte riktigt nöjd med hur det ser ur här nedanför med knappen i inlägget. Den hamnar inte riktigt rätt, tycker jag.

Jag har även upptäckt att jag som har script-blockering inte kan se folks Flattr-knappar, och det är ju ganska dåligt. Jag har nog missat att flattra en hel del pga det. Så det är något man får tänka på, och kanske skriva ut på hemsidan att “Det finns en flattr-knapp här” så att det upptäcks.

Jag har upptäckt att man kan flattra saker man flattrat tidigare igen när en månad har gått. Det är ju både bra och dåligt. Mest bra. =)

Mera grejer

Man hittar ju coola grejer genom deras sajt också! det var ett oväntat fenomen. Man kan nämligen vandra runt i de olika kategorierna och hitta innehåll som man tycker om. Fördelen med att hitta saker på Flattr är att man vet att det är gratis, och att man kan flattra.

Det är ju trist att inte alla har det, och man vill faktiskt inte be alla skaffa, eftersom det kostar pengar. Men om man undrar hur betalningssystem i framtiden ska se ut, och hur upphovsmän ska få betalt, då är det här faktiskt en lösning. Kanske får vi se fler lösningar i framtiden, men jag tycker det är skitcoolt att det finns en nu i alla fall.