SR gör reportage med anledning av att vårt årsmöte öppnar idag, och att riksdagsgruppen träffades för första gången i köttvärlden i helgen.

Otto och Anders uttryckte under helgen att riksdagen inte riktigt är vad man tror. Från reportaget:

– Inte riktigt ett löjligt ställe, med det är ett skådespeleri som inte fyller mycket funktion för besluten fattas inte i riksdagen, som var tänkt en gång i tiden, utan besluten fattas av partigrupperingarnas ledningar, säger Anders Nordin, riksdagskandidat Piratpartiet..

Men varför är det så viktigt att komma in i riksdagen då?

– Därför att det ger en legalitet åt de problem som är på väg att växa fram i det här kontrollsamhället. Det ger en legalitet att belysa det hela.

Där har jag ett annat svar än Anders. Om besluten fattas av partigrupperingarnas ledningar, då måste vi bli del av dem. För vi har som Rick mycket riktigt säger i inslaget redan provat att lobba. Piratbyrån har gjort ett fantastiskt jobb. Vi har folk som håller med oss i de andra partierna, och de lobbar så gott det kan. Med all önskvärd tydlighet kan vi se, att det räcker inte.

För att de ska lyssna på oss måste vi inte bara hota om att ta deras makt. Vi måste faktiskt göra det också.

Sedan är det alldeles riktigt att vi inte vill in i riksdagen bara för att sitta i riksdagen. Det är inte ett självändamål. Vi vill ju ANVÄNDA riksdagen till att förändra samhället! Och vart än makten ligger så har man den inte om man inte sitter i riksdagen.

Intressant twist, förresten. Jag var där. Reportern var där. Vi pratade om att vi vill ha världens näst häftigaste jobb. (För bara Calles jobb är häftigare) Hur man kan tolka det som att vi inte är intresserade av att komma in i riksdagen… ja, det är intressant.

Men det kanske bottnar i att reportern inte riktigt förstod att det inte menades att det inte är riksdagen som beslutar, utan att besluten i praktiken tas i diskussionerna. Själva knapptryckandet gör man ju efter att man bestämt sig, och man bestämmer sig nödvändigtvis inte i salen.