Fildelning är jättehemskt osv

Jag fick beslutet från MDH (som jag skrivit om i mina två senaste blogginlägg) av Jonas och ser att det är utförligt utrett att eleven faktiskt haft igång uTorrent och sedan tagit bort det. Att han har brutit mot skolans regler är därför ganska uppenbart, och det är korkat och så vidare.

Som jag skrev i mitt förrförra inlägg ska skolans datorer användas för undervisning och ingenting annat.

Vad han laddat ner verkar inte vara utrett, och det är väl upp till polisen att göra om det kommer en anmälan.

Däremot tycker jag det är fel att fildelning är olagligt, men det är en åsikt jag inte förväntar mig att högskolan ska ta hänsyn till förrän lagarna skrivits om. Hade fildelarna lyckats förstöra filmindustrin redan så att det bara fanns lagliga filer på nätet hade vi haft mindre problem också, även om kulturspridning fortfarande ska ske när man kommer hem (såtillvida det inte rör sig om filer man behöver för undervisningen, men jag antar att man då får dem från skolan eftersom man inte får tanka hem dem).

En annan sak jag tycker är fel är när stora företag skriver brev med syfte att skrämmas och jag tycker inte om att de lyckas. Med lyckas menar jag att det i beslutet står:

Mot bakgrund av att [eleven] ägnat sig åt olaglig verksamhet i högskolans datorsal vilket, enligt det brev som högskolan erhållit av EC, kan innebära allvarliga konsekvenser för högskolan, finner nämnden att [elevens] agerande i allra högsta grad utgjort störande verksamhet i en s.k särskild inrättning i högskolan. Nämnden finner med hänsyn tagen till omfattningen av nedladdningen att en avstängning endast från högskolans lokaler inte är en tillräcklig disciplinär åtgärd utan att en avstängning i sex veckor är en väl avvägd påföljd. (min fetstil)

Jag väljer att inte publicera elevens namn trots att skolan tydligen lämnar ut det. Det tycker jag inte heller är riktigt rätt, men det är min personliga åsikt. Vad lagar och regler säger om det styr jag inte över.

Högskolan blir alltså allvarligt rädd av brevet de fått. Det var precis syftet med det. Högskolan väljer att ta i så mycket de kan mot eleven och stänger av honom i sex veckor. Någon utredning om han verkligen lyckats tanka hem 26 långfilmer på drygt två och en halv timme ser jag inte, men högskolan har väl rätt fet lina, så jag antar att det är möjligt.

Vidde har litet räkne-exempel:

Vi antar att man tankar 26 filmer som ryms på CD. En CD är 750MB.
750MB*26*8*1024*1024=163577856000b

Eleven var inloggad 14:50-17:33
10+2*60+33=43+120=163m=9780s

Detta ger 163577856000b/9780s=16725752,15 b/s=16333,74 Kb/s=15,95Mb/s

Jag antar att man har typ 100Mb/s när man sitter inne på högskolan, men man kan ju undra om inte någon på IT-avdelningen reagerar om någon sitter och drar 16Mb/s i över två timmar (om jag nu räknade rätt, men rimlighetsbedömningen säger att det borde stämma. När jag har räknat fel får man svar av typen ”Internet borde börja glöda om du tankar så fort”)… Iofs bör hastigheten ha varit högre, för han hann ju med att ta bort uTorrent också, men det kanske går ganska fort.

Det står även i beslutet att:

Möjligheten att utdela varning kan utnyttjas vid smärre förseelser. Avstängning för längre tid än tre månader bör endast ske vid upprepade förseelser eller synnerligen grova fall som tex plagierande av uppsats.

I artikeln i ekuriren står att läsa att:

Två andra elever stängs också av då de är misstänkta för att ha plagierat tentor.

De stängs av i fyra veckor.

Antagligen ska man inte dra några likhetstecken där.

Flattr this!

20 reaktioner på ”Fildelning är jättehemskt osv”

 1. Pingback: Johanna Julén
 2. Pingback: Piratbloggar
 3. När man räknar hastigheter på linor så brukar man räkna i ”bitar” (individuella ettor och nollor) och inte ”byte” (en ”char”, 8 bitar), så när man vill ha ut hur mycket en anslutning på 100 megabitar per sekund (betecknat Mbps) ger i teoretisk hastighet, så får man dela det med 8 för att få ut det i megabyte per sekund (betecknat MB/s).
  Det gör nog dock ingen skillnad, för många universitet/gymnasier vad jag märkt kan ha ett flertal externa linor på 1, 10 eller 25 Gbps vardera.

 4. Det som stör mig är ju om det verkligen är ILLEGALT eller FÖRBJUDET att köra utorrent eller annan bittorrent klient.

  Klienten i sig i lagens mening (kanske inte skolans) är ju lika laglig som en köp DVD film.
  Vad jag menar är att klienten kan användas för att ta hem vilket material som helst och är därmed bara ett verktyg inget annat. Annars kanske vi ska förbjuda hammaren också så igen vandaliserar med den? Snickarna lär ju bli glada dock.
  Många personer på högskolor kör Fri eller öppen mjukvara som Linux, BSD mm.
  Väldigt ofta kan du tanka ISO (CD och DVD avbilder) på deras distar, program osv via torrents. Ofta snabbare och enklare än en slö server. Och detta är helt legalt.

  Så jag anser att kan man inte bevisa vad Torrent klienten användes till så ska igen straffas för torrent klienter är i sig inte förbjudna.

  Samma förbannade rabalder som det var med MP3 låtar för i tiden. MP3 är förbjudet, illegalt osv kom från dom okunnighets käftar som inte kunde skilja på format och innehåll. Förbjud A4 pappret då med det är ju ett fysiskt format som kan användas för illegal kopiering av böcker med kopiator precis som MP3 är ett digitalt format för ljud så som musik legal eller ej spelar igen roll.

  Den här Häxjakten är rent ut sagt löjlig. Högskolan kan inte ha mycket kompetens den inte eller ha nåt vidare bra juridiskt ombud. Skulle aldrig gå på ett sånt dårhus.

 5. Nu ska vi lugna ner oss lite. Om killen/tjejen har tankat grejjer på skolans nät är väl inte hela världen egentligen. Däremot så är ju skolans nät i första hand till för skoljobb i första hand, eller? Att just den hör individen fyller hela skolans pipa är väl inte troligt, men tänk om alla studenter tankade över skolnätet?

  Det här är inte en juridisk fråga i första hand, utan snarare en ordningsfråga.

  Men 6 veckors avstängning, jämfört med 4 veckor för tentafusk, wtf?!

  Tanka hemifrån istället!

 6. Det finns ju ingen rimlighet i det här:

  ”Möjligheten att utdela varning kan utnyttjas vid smärre förseelser. Avstängning för längre tid än tre månader bör endast ske vid upprepade förseelser eller synnerligen grova fall som tex plagierande av uppsats.”

  Det lät som att det handlade om ett enstaka tillfälle av en mindre viktig företeelse som i värsta fall kan ha lett att ha överbelastat nätverket ett tag. Tycker verkligen inte det är ett synnerligen grovt fall…

  Korkat…

 7. Hej vidde, intressant uträkning du har gjord. Om man ska döma ”nedladdningsbrott” så borde inte antal filmer spela nån större roll. Det räcker att man t.ex klickar på en länk så tankas automagiskt en samling filmer, eller tv-serier. Så egentligen, beroende vilken torrent-länk man klickar så kanske man får inga eller flera filer nedladdade. Det kan man kontrollera via programmet utorrent. Det kan också ha varit en olyckshändelse, det GÅR att av misstag få hem fel filer, sånt man egentligen inte vill ha eller att man sagt till programmet att ej tanka vissa filer, men att det gör det ändå. Det GÅR att fildela illegalt utan uppsåt!

  Använd gärna dessa tankar om du fortsätter spinna vidare på fallet.

 8. Hej…

  Om personen ifråga inte använt uTorrent utan bara surfat med Opera, (bästa webbläsaren som finns!), o inte gjort annat…än haft just den webbläsaren igång.
  Hur hade man tänkt,straffat personen ifråga då?
  Att Opera har inbyggd torrenthanterare har kanske inte med frågan att göra men ändå….Att använda ett verktyg kan ju inte vara straffbart enligt min mening, det straffbara måste ju vara att vara ”olaglig” hur dumt nu det kan vara i detta sammanhang…men ändå…
  Är alltså uTorrent det olagliga så är det väl bara att rekommendera alla att använda Opera i stället för IE eller Firefox så är man, voila!, laglig?
  Jan

 9. Om han har använt utorrent till chysta saker, varför tog han bort det från datorn, i försök att dölja?

  Sen kan vi säga så här, på dom skolorna jag har varit på så får man inte installera program på datorerna, inte ens det underlägsna opera (ja. där fick du!) eller utorrent. Oavsett det är portabla versioner (ingen installation etc) eller inte. Detta brukar ju regleras av AVTALET du skriver på där du förbinder dig att inte göra vissa saker och i retur får använda skolans datorer.

  Antigen skriver man på och är införstådd med reglerna eller låter helt sonika bli och då får man klara sig utan burkarna på skolan.

 10. Jag vill utgå från att det bryter mot skolans regler att installera uTorrent och köra det på datorerna eftersom de så grundligt har undersökt detta och när det var konstaterat lutat sig tillbaka och baserade resten på hörsägen. Om jag minns rätt får man inte installera program på skolans datorer.

  Tyvärr faller den teorin rätt fort när man läser beslutet.

  henka: Jo, det är rätt uppenbart att film tankats hem baserat på elevens protest att det pågår en debatt i samhället om detta ska vara olagligt eller ej. Men beslutet om vilket straff som ska utdelas grundar sig på omfattningen, och den är inte undersökt.

  Angående min uträkning gjorde jag den för jag blev rätt nyfiken på hur man får hem 26 långfilmer på 2,5 timme om man dessutom först måste installera programmet, surfa in på TPB och tankafett och lägga upp torrentlänkarna. Men eftersom jag inte känner till hastigheten till varje dator i datorsalarna vet jag inte om det är möjligt att belasta linan med runt 16Mb/s. Någon kanske kan upplysa?

  Och frozen, jo jag räknade *8, som du kanske ser i översta raden. Får du ett annat resultat?

 11. I min erfarenhet är det högst osannolikt att han lyckats tanka hem 26 filmer på den tiden som angetts.

  Även om vi bortser från att han måste leta rätt på filmerna, installera programvara och allt sånt där, samt att vi förutsätter att varje torrent har såpass bra fart att han kan maximera tankningen så kvarstår min åsikt att det är extremt osannolikt att han fick hem dem så fort.

  100 mbit/sekund är i praktiken omkring 11 megabyte per sekund. Skoldatorer är inte inköpta för att vara snabba, och skolnätverk har inte en prioritering mot bandbredd. Undantagen är om han sitter i en datasal som är just för datorstuderande, då kanske man prioriterat lite bättre fart. Oavsett vilket är det i min mening osannolikt att han fick ut mer än 100 mbit ur snöret.

  Nätverkskorten i burkarna, kablaget, switchar är mest troligt skalat enligt en skolbudget, och då finns det ingen vits att man kör ett gigabit-nät, vilket skulle krävas för att få ut mer än de praktiska 11 megabyte per sekund som krävs. Vidare skulle jag bli enormt förvånad om skolan inte körde nån form av traffic-shaping för att styra just toppar och dalar så att det blir en jämn flod av bandbredd till hela skolan, och det sätter ytterligare spikar i kistan.

  Men det är från en rent teknisk synpunkt och mina erfarenheter och åsikter. Inget av detta hindrar ju mediamaffian från att ljuga ihop nånting och sen bluffa sig fram hos okunniga byråkrater som bara blir rädda av FUD’en som sprids.
  .-= isecore´s last blog ..A Boring Movie =-.

 12. Öhm? Har jag verkligen räknat så galet eller har du räknat med helt andra siffror än mig? Peka gärna på var jag gjorde fel så att jag lär mig.

  Men oavsett om jag räknat fel eller inte så känns faktiskt 26 filmer orimligt. Speciellt som han hann med att maila sigsjälv om sitt skolarbete också, och det brukar man bara göra om man faktiskt hunnit med att skriva något i det.

 13. Du använde själv siffran 16MB/sek i dina uträkningar. Kika däruppe.

  Jag citerar: ”… om någon sitter och drar 16Mb/s i över två timmar…”

  En 100mbit/sekund-uppkoppling blir teoretiskt omkring 12MB/sek. I praktiken aningen lägre pga protokollens overhead och liknande, så omkring 11MB/sekund. Därför måste uppkopplingen vara snabbare än 100mbit/sekund för att det ska gå att överföra datan.

  Förutsatt att dina uträkningar om en genomsnittshastighet på 16MB/sekund stämmer, jag har inte orkat räkna på det själv 🙂
  .-= isecore´s last blog ..A Boring Movie =-.

 14. Jag hoppas verkligen att grabben pratat med en advokat här. Han har goda möjligheter att vedergälla rejält mot skolan om han går till rätten med det här. Med rätt advokat så kan han nog få vad han vill, kort om huvud på silverfat.

  ”När man räknar hastigheter på linor så brukar man räkna i ”bitar” (individuella ettor och nollor) och inte ”byte” (en ”char”, 8 bitar), så när man vill ha ut hur mycket en anslutning på 100 megabitar per sekund (betecknat Mbps) ger i teoretisk hastighet, så får man dela det med 8 för att få ut det i megabyte per sekund (betecknat MB/s).”

  Dela med 10 istället för 8, jämnare siffror och passar bättre med faktiska värden, eftersom man alltid har en viss ickeproduktiv overhead.

  ”Däremot så är ju skolans nät i första hand till för skoljobb i första hand, eller?”

  Min erfarenhet är att man lär sig mer på icke-skolrelaterat utfört i den kreativa miljö skolan utgör än på det som egentligen ingår i läroplanen.

  ”Om han har använt utorrent till chysta saker, varför tog han bort det från datorn, i försök att dölja?”

  Rent hyfs. Man lämnar inte personliga tillfälliga filer på en gemensam dator. De fylls upp snabbt nog ändå.

  ”Sen kan vi säga så här, på dom skolorna jag har varit på så får man inte installera program på datorerna, inte ens det underlägsna opera (ja. där fick du!) eller utorrent. Oavsett det är portabla versioner (ingen installation etc) eller inte.”

  Ehm, om du inte installerar programmen så har du inte installerat dem. Kör du portabla program från en USB-pinne så har du inte installerat något. Vad är problemet.

 15. isecore, jag kikar däruppe men ser inte 16MB/s.

  Jag citerar: ”Jag citerar: ”… om någon sitter och drar 16Mb/s i över två timmar…””

  b!=B utan 8b=1B.

  Eftersom man brukar tala om Mbps eller Mb/s, som jag valt att beteckna enheten, multiplicerade jag med 8 för att få fram hur många bitar det skulle röra sig om.

  Eftersom missförstånden verkar bero på att ni inte betecknar bytes och bitar på samma sätt som jag orkar jag inte kontrollera din uträkning. Alltså, byte=B, bit=b. Det var så jag fick lära mig i skolan.

 16. Heh, verkade som att jag inte såg 8:an :/, jag får skylla på att jag var trött vid tillfället och kanske att jag är van att se bps för bittrafik ist. för b/s..
  Jag ber om ursäkt för om jag verkade nedlåtande eller mallig eller vad som helst.

 17. Likewise, men jag började verkligen fundera på varför jag inte kunde se samma sak som alla andra. Jag satt lixom ”där! där är det en åtta! eller?”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.