Fildelning värre brott än tentafusk?

Jag läser på Jonas blogg att en elev på Mälardalens högskola anklagats för att använda skolans datorer för fildelning och som till följd av denna anklagelse blivit avstängd från studier i sex veckor.

Alla som pluggat på högskolan vet att det inte går att klara kurser om man skippar för många lektioner. Ska man vara borta sex veckor får man ta den kursen en annan termin. Jag vet inte riktigt hur skolan har hanterat det.

Två saker slår mig i den korta artikeln.

Två andra elever har försökt fuska på tenta. Hade de lyckats utan upptäckt hade de fått ett högre betyg än deras kunskaper egentligen skulle varit grund för. Samtliga kurskamraters betyg hade då blivit mindre värda. Om en person med MVG visar sig inte kunna något hos en arbetsgivare kommer denna arbetsgivare antagligen inte att sätta så stort värde vid betyget för nästa sökande.

Tentafusket straffades med fyra veckors avstängning. Det anses alltså inte lika allvarligt som fildelning.

Den elev som stängts av för fildelning har blivit anklagad för fildelning via skolans datorer. Det står som fakta i artikeln att han eller hon faktiskt gjort det. Nu vet jag ingenting om huruvida det faktiskt skett, men ska inte ett brott utredas? Är det verkligen skolans ansvar att 1) utreda och 2) döma ut straff för brott mot Svea Rikes lag? Är det inte meningen att polisen ska ha något finger med i spelet? Jag hoppas och tror att de antagligen skulle döma ut ett annorlunda straff än förbud att beträda skolan (eller vad nu avstängning från studier innebär, man kan ju fortfarande läsa i sina böcker och på internet, om man inte är avstängd därifrån också).

Om jag begår vilket annat brott som helst i skolans lokaler tror jag inte att man skulle göra något annat än koppla in polisen och låta dem ta hand om det. Eller är det specialregler som gäller så fort man befinner sig på en skola? Ibland får man ju lite den känslan.

För det första anser jag inte att fildelning skadar någon annan. En person ser saker den inte skulle sett om den inte fildelat. Jag har redan hört om för många studier som visar att fildelare betalar för mer kultur än andra, så någon ekonomisk förlust är det inte tal om. Så varför i hela fridens namn tycker Mälardalens Högskola att det är så hemskt att denna elev viljat berika sig mer utöver skolans riktlinjer?

Nu var det väl kanske korkat att använda skolans dator till detta, för de ska ju användas i utbildningssyfte, men sätt saker och ting i proportioner till varandra, snälla!

För det andra. Om vi nu ska komma överens om att det är förbjudet att se på film så är det väl en och samma myndighet som ska ta hand om utredning och straff. Jag vill inte se någon fälld utanför domstol, tack. Men med en justitieminister som tar en vecka på sig att komma på varför det är olämpligt att hänga ut folk innan de är dömda kanske det inte är så konstigt om resten av institutionerna i samhället beter sig konstigt.

På jobbet idag var det vilda diskussioner om blockeringarna av nätet som finns i Kina. Är detta första stegen till att hamna där?

Flattr this!

17 reaktioner till “Fildelning värre brott än tentafusk?”

 1. Pingback: Johanna Julén
 2. Så sant som det är rutet!

  All form av proportionalitetstänkande verkar försvinna när det gäller upphovsrättslagstiftning. 30 milj för ”medhjälp till upphovsrättsbrott” eller X antal våldtäkter, som en liten illustration.

  Att sedan en skola kan ta på sig rollen som domare och bödel, tycker jag visar på hur tafatta många institutioners byråkrater verkar vara kring dessa frågor.
  .-= OlofB´s last blog ..Om datorkommunikation inom PP =-.

 3. Strikt menat kanske det inte är ett brott mot nån lag (eller det ska väl utredas först om det är ett brott), men fakta är att dom skriver på ett AVTAL med skolan där man förbinder sig att följa skolan regler och gör man inte det så blir man straffat, i detta fall med avstängning.

  Samma sak som att dom kan stänga av en för andra saker man bryter i avtalet du skriver på. Du kan givetvis låta bli att skriva på, men då får du inte komma åt deras nätverk.

  Jag tycker det är ganska överdrivet att reagera på detta vis mot nått som alla var väl medvetna om innan dom började bryta mot regler.

 4. Men proportionerna då? Är det verkligen lindrigare att förstöra för ca 60 andra elever som går samma kurs genom att fuska än att titta på lite film?

 5. Jag tycker att det är en rimlig policy för en skola att ha en längre avstängning för regelbrott som gränsar på lagbrott än för förseelser som enbart är brott mot skolans regelverk.

  Däremot så tycker jag det är orimligt att samhället har valt att sätta straffskalan högre för fildelning än för tentafusk.

  Men det är väl inte skolans uppgift att förändra orimlig lagstiftning, det känns i mina ögon som en politisk fråga.

 6. Om någon hade använt skolans toaletter som försäljningsbås för narkotika så hade jag tyckt att det var rimligt med en polisanmälan samt avstängning.

  Varför skulle skolan vara ansvarig för att bedöma rimligheten i gällande lagstiftning?

 7. Sorry Jimmy, jag var så upptagen med att skriva nya inlägg, så jag hann inte svara! =)

  Jodå, det är en politisk fråga. Om Piratpartiet fick råda så skulle ju inte något brott vara begånget här. Självklart ställer vi oss upp och hojtar om att det är fel när någon åker dit på något som inte borde vara straffbart alls.

  Men fast jag är upprörd är jag inte jättearg på skolan. Jag har svårt att se hur de med sin kunskap kunde agera speciellt mycket annorlunda. Det finns de som kallar dem ”jävla kötthuvuden”, men jag känner inte att det är speciellt konstruktivt.

 8. Jimmy, hade det varit ett beslut baserat på fakta hade jag helt klart hållit med dig. Begår någon ett brott skall lämplig åtgärd utföras. Om det finns bevis på att studenten begått ett lagbrott hade jag dock väntat mig att studenten lagförts och prövats inför domstol. Att utan mer omfattande bevis stänga av studenten från att vara student och få studiemedel på grund av ett eposthot från en extern representant är inte rätt någonstans.

  Nu är jag rätt hård i det jag skriver, för det har faktiskt gjorts en utredning som ligger till grund för beslutet, men baserat på det som skrivs om utredningen i själva beslutstexten tror jag inte att jag är så långt från sanningen. Att också ta hänsyn till är att punkten i ordningsreglerna som beslutet hänvisar till är en generell punkt om att man inte får använda upphovsrättskyddat material i syfte att begå lagbrott.

  Angiven anledning till att ärendet tas upp i disciplinnämnden är att datorsalar är en ”särskild inrättning” och att fildelning orsakar ”störning av verksamheten” i datorsalen. Det anser jag är mer långsökt än att säga att ipred tar hänsyn till den enskildas behov att få tillgång till kultur.
  .-= Emil Isberg´s last blog ..UPPMANING TILL VÄSTMANLANDS LÄNS LANDSTING =-.

 9. ”Varför skulle skolan vara ansvarig för att bedöma rimligheten i gällande lagstiftning?”

  Om man avser att hänvisa till den så har man väl inget annat val än att ta ställning till rimligheten i lagstiftningen.

  ”Jodå, det är en politisk fråga. Om Piratpartiet fick råda så skulle ju inte något brott vara begånget här. Självklart ställer vi oss upp och hojtar om att det är fel när någon åker dit på något som inte borde vara straffbart alls.”

  Vi vet inte om ett brott är begånget, det finns inga prejudicerande domar. Vill skolan agera utifrån att det är ett brott, så är den korrekta vägen att polisanmäla, och först om det leder till en fällande dom som vinner laga kraft vidta åtgärder. Att innan en dom hävda att det är olagligt är naivt och okunnigt.

  Skolans agerande är osakligt, oinsatt, oseriöst och på det hela taget inte värdigt en kunskapsspridande instutition.

 10. Jag känner snarare att agerandet är baserat på okunskap och rädsla. Fortfarande inte värdigt en kunskapsspridande institution, måste jag hålla med om.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.