Hur ska man bygga?

På sistone har jag hamnat i lite diskussioner angående vad som är mest demokratiskt, att alla får säga sitt i alla frågor, eller om man ska låta framröstade ombud ta alla besluten. Typ någon form av direktdemokrati eller ombud, helt enkelt.

Själv är jag av den åsikten att även om det skulle vara bra om alla fick vara med och bestämma så går det inte. För alla hinner inte sätta sig in i alla frågor. Nu menar jag alltså på nationell nivå, men det kan även appliceras både uppåt och nedåt. I större och mindre sammanhang.

Och jag märker ju att de tankegångarna finns i Piratpartiet också. Folk har åsikter inte bara på vilka beslut styrelsen tar, utan även om det faktiskt ska vara de eller medlemmarna som fattar besluten.

Ikväll har vi fikat och pratat med partiledare Rick Falkvinge här i Västerås. Syftet var att prata om organisationen och hur vi ska få det att fungera lokalt utan att bryta mot stadgarna i partiet.

Det kändes inte som att vi fick det riktigt utrett, men vi luftade en hel del tankar. Årsmötet för föreningsuppstarten blir av som det är tänkt, men det är årsmötet som beslutar om vi ska starta en förening eller inte. Föreningen skulle i så fall bli helt skild från partiet.

Val till valkretsledare kan tydligen ske, och det vill jag personligen att vi gör så snart som möjligt, för ju fortare vi kan utnyttja de demokratiska möjligheter som redan finns på plats i partiet, desto bättre. Förankringen måste bli bättre bland medlemmarna. Nu finns det, som en del så fint uttrycker det, ett demokratiskt underskott, och det känns verkligen.

Sen ser ju jag inte dessa roller som något som innebär någon egentlig makt, utan det är mer ett ansvar att se till att saker funkar. Och vara behjälplig där det behövs. Men på något sätt får man ändå föra piraters talan om man sitter på de positionerna. Det går inte att komma ifrån. Media ringer inte upp svärmen. De ringer och frågar efter ansvarig.

Då känns det fel att inte ha en förtroendevald på den posten.

Frågan är hur man bäst löser allting. Är det Ricks ”gör vad ni vill så tar vi hand om det tråkiga och byråkratiska” som är det bästa? Eller är det en organisation uppbyggd på det traditionella viset med ordförande som håller koll på kassör, bland annat, som då håller i pengarna.

För tydligen kan vi få ett bankkonto, men jag tänker nog inte befatta mig med det. Jag vill ha en kassör eller pengaansvarig (eller om vi ska kalla det nåt annat), och det finns goda skäl till det. Jag gillar inte att handskas med pengar och räknar dem inte. Mitt eget konto måste ha en massa säkerhetsanordningar som jag konstruerat för mig själv för att pengarna inte ska vara helt slut den 10:e varje månad.

Det blir helt enkelt för många roller på en och samma person. Men allt går ju att lösa… Men nu ska jag sova, för det är en lång dag imorrn.

Flattr this!

7 reaktioner till “Hur ska man bygga?”

 1. Pingback: Johanna Julén
 2. Mycket intressanta funderingar. Precis sådana funderingar jag själv brukar ha då å då.

  Ung Pirat som du vet har valt att organisera sig lite mer ”traditionellt” med en massa riktiga föreningar, kongresser å ombud osv. Jag brukar tänka att UP och PP kompletterar varandra rätt bra på sina sätt.

  Det du gör är att sätta fingret på en annan intressant org-fråga. Om ett lokalt parti exempelvis Piratpartiet i Västerås kommer in i kommunfullmäktige och/eller landstinget så kommer de behöva hanska med en hel del pengar och beslut. Exempelvis utse nämdemän, förhandla och få lokalt partistöd å till och med möjligheten att anställa personer med mera.

  Det jag funderar är om PPs lokala organisationsmodell håller för att hantera allt detta. För så som det är nu så blir det kommunledaren som får ta hand om alla dessa lyxproblem.
  .-= Stefan Flod´s last blog ..Stiftande landsmøte för Ung Pirat i Danmark =-.

 3. Jo, precis. Och det är alldeles för mycket att lägga på en enda individ. Eller två då, för man har ju vice också. Men jag har redan nu sett behov av att delegera ut uppgifter. Då hittar folk snabbt på egna titlar, har jag märkt.

  Och just det där med pengar är mycket intressant. Ska jag delegera det till någon som INTE har en titel, och hur säkert känns det? Eller ska jag avgå så att någon som bara är bra med pengar kan ta hand om kontot? Inget av alternativen känns bra.

 4. Socrates thought that the ideas of everyone were not to be considered as equal. Only the ideas of those who are well informed. Unfortunately he lost his life in these circumstances as he could not convince the majority of athenians of his innocence. But we must be careful not to devolve into the everyone is equal but some more equal than others animal farm, as we wholesale dismiss the ideas of the many. I think what history teaches us is the importance of individual liberty as this is a natural defence against political and other bureacracy. I for one am more wary of the dangers of group think than liberty. I think a strong sense of individualism protects democracy so I would encourage PP to remain only loosely centralized.

 5. Om du tycker att Piratpartiet har ett demokratiskt underskott och du inte lyckas baettra paa den saken kan du alltid gaa med i http://www.aktivdemokrati.se Vi behoever dig och har du fler i Piratpartiet som aer besvikna paa interndemokratin saa ta dem med dig. http://www.aktivdemokrati.se aer en utmaerkt plattform foer Piratpartister. Vi har t.o.m. talat om valsammarbete foer att undvika 4%-spaerren tillsammans, men vi behoever fler medlemmar innan saadant blir mer aktuellt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.